Društvo

Episkop novobrdski Ilarion biće hirotonisan sutra u Hramu Svetog Save

Vikarni episkop novobrdski Ilarion biće hirotonisan sutra u hramu Svetog Save na Vračaru na liturgiji koju će služiti srpski patrijarh Porfirije.

Iguman manastira Draganac imenovan je za vikarnog episkopa novobrdskog na redovnom zasedanju Sabora SPC održanom u maju ove godine.

Vladika Ilarion je rođen kao Rastko Lupulović 1974. godine u Beogradu.

Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, a 1991. godine upisuje Fakultet dramskih umetnosti – smer gluma. Pokazao je veliki umetnički talenat i u znamenitom pozorištu Atelje 212 bio je viđen kao jedan od perspektivnijih glumaca mlađe generacije.

Od 1992. godine redovno dolazi u manastir Visoki Dečani gdje 1996. postaje iskušenik.

Zamonašen je 1998. godine dobivši monaško ime Ilarion.

U čin jerođakona je rukopoložen 1999. godine, a 2001. godine biva rukopoložen u čin jeromonaha. Budući posebno nadaren za umetnost, pored ostalih poslušanja najčešće bi ikonopisao u manastirskoj radionici.

Po blagoslovu Episkopa raško-prizrenskog Teodosija, biva određen za vršioca dužnosti nastojatelja manastira Gorioč, a na 2011. godine biva poslat u manastir Draganac u Kosovskom Pomoravlju, gde preuzima upravu manastira najpre kao vršilac dužnosti nastojatelja, a potom i kao nastojatelj manastira.

U Kosovskom Pomoravlju nastavio je da radi ne samo na izgradnji i adaptaciji manastira Draganca, već i sa duhovnim bogaćenjem vernog naroda.

Redovno je predavao veronauku deci u lokalnoj srpskoj školi i često držao predavanja širom Eparhije i Srpske pravoslavne crkve na različite bogoslovske teme.

Godine 2012. odlikovan je činom protosinđela, a na Đurđevdan 2015. godine je rukoproizveden u čin arhimandrita i imenovan za arhijerejskog zamenika Episkopa raško-prizrenskog.

Pored već ranije završenog Fakulteta dramskih umetnosti, 2010. godine upisao je Bogoslovski fakultet koji je završio u roku od četiri godine sa zavidnim uspehom.

Episkop Ilarion učestvovao je i u litijama u Crnoj Gori, a svojevremeno je kazao da se u narod u Crnoj Gori protiv besmisla bori molitvom i praštanjem.

– Oči svih su danas uprte u Crnu Goru koja brani ljudsko dostojanstvo, istinsko čojstvo, brani onaj obraz koji nam je Bog dao. Ova crkva je sazdana od te tanane vere, od čiste svile i skerleta, gde se mi sabiramo ne bi li se pričestili večnim životom. Potresen sam i radujem se što vidim da vi vašim dostojanstvom, ovom lepotom koja se zbiva već danima, svedočite večni smisao u borbi protiv besmisla- poručio je episkop Ilarion na litiji u Podgorici prije dvije godine. SPC, foto:Arhiva

Categories: Društvo

Leave a Reply