Obrazovanje

Vek postojanja Tehničke škole u Crnoj Travi

Ttehnička škola sa domom učenika „Milentije Popović“ u Crnoj  Travi, obeležava 103 godine postojanja i rada.

Formirana odmah po završetku Prvog svetskog rata, razvijala se i izrasla u savremeni obrazovni centar, koji u ovoj školskoj godini pohađa oko stotinu učenika.

Građevinska škola u Crnoj Travi otvorena još 1919. godine i o inženjerima, tehničarima, dundjerima-majstorima koji su ovde školovani ne treba mnogo govoriti.

Dovoljno je pogledati fotografije objekata koje su čuveni crnotravci gradili širom Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Ipak, u školi kažu – od tradicije se ne živi.

U saradnji sa Ministarstvom prosvete uveli su novi smer geodetski tehničar koji je veoma interesantan, jer posle školovanja đaci mogu lako da dođu do posla Valja,medjutim, istaći da je kroz učionice tehničke škole „Milentije Popović“ u Crnoj Travi dosad prošlo više od 12.000 đaka koji su nakon sticanja ‘’dundjerskog zanata’’ (znanja) širom SFRJ i Evrope gradili reprezentativne objekte i opravdavali majstorski ugled ljudi iz ovih krajeva.

U školi kažu da opstaju samo zahvaljujući razumevanju nadležnog ministarstsva, Opštine u Crnoj Travi i lokalnih samouprava u okruženju. Trenutno imaju oko stotinu učenika, od kojih je većina došlo iz drugih gradova Srbije. – Da nemamo i Dom učenika, škola bi odavno bila zatvorena, medjutim, nadu budi povratak-dolazak porodica sa više predškolske i školske dece. Uz konstataciju da bi zatvaranje škole značilo i svojevrsno gašenje čitave opštine, navodi i podatak da u Srbiji ima oko 50 završnih odeljenja u građevinarstvu, pa bi rešenje bilo da svako od njih provede po sedmicu ili dve u kolevci građevinarstva. Jer, za normalan rad škole u Crnoj Travi nema, niti će ikada biti dovoljno dece. Predavači u školi uglavnom ne žive u Crnoj Travi, a da bi neko mogao da se vrati, treba obezbediti osnovne uslove za život, što je nemoguće bez pomoći države.

Crnotravci vole da kažu da je škola srce njihove varošice. Cela opština ima manje od dve hiljade stanovnika i zato lokalna samouprava na svaki način pokušava da privuče mlade i zadrži učenike građevinske škole.

Crna Trava možda nije varošica za provod, ali je pravo mesto za učenike koji su posvećeni i kojima je obrazovanje na prvom mestu.

Categories: Obrazovanje

Leave a Reply