Društvo

PRAVOSLAVLJE: Iguman manastira Draganca kod Gnjilana Ilarion, izabran za vikara Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa novobrdskog

U nedelju, 20. novembra u hramu Svetog Save na Vračaru biće obavljen čin hirotonije Episkopa novobrdskog Ilariona, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Ilarion (Lupulović), iguman manastira Draganac kod Gnjilana, za vikara Patrijarha srpskog sa titulom Episkop novobrdski izabran je na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve održanom u Beogradu u maju ove godine.

Hirotonija izabranog Episkopa novobrdskog biće obavljena na svetoj arhijerejskoj Liturgiji koju će služiti patrijarh srpski Porfirije sa arhijerejima i sveštenstvom.

Prethodnog dana, u subotu, biće izvršen čin narečenja izabranog Episkopa u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu.

Ilarion je rođen kao Rastko Lupulović 16. oktobra 1974. godine u Beogradu, od oca Ilije i majke Danice. Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu. Fakultet dramskih umetnosti – smer gluma upisuje 1991. godine. Pokazao je veliki umetnički talenat i u znamenitom pozorištu Atelje 212 bio je viđen kao jedan od perspektivnijih glumaca mlađe generacije.

Međutim, ljubav prema Hristu i monaškom pozivu bila je jača. Još od 1992. godine redovno dolazi u manastir Visoki Dečani i konačno 1996. godine u tom manastiru, sa blagoslovom igumana – sadašnjeg Episkopa raško-prizrenskog Teodosija, postaje iskušenik, navodi se u saopštenju SPC.

Zamonašen je 1998. godine, na praznik Svetog kralja Stefana Dečanskog, u čin male shime dobivši monaško ime Ilarion, po Svetom Ilarionu Velikom.

Pored već ranije završenog Fakulteta dramskih umetnosti, 2010. godine upisao je Bogoslovski fakultet koji je završio u roku od četiri godine sa zavidnim uspehom. Govori engleski, francuski, italijanski i albanski jezik. Foto: Radio Goraždevac

Categories: Društvo

Leave a Reply