Društvo

ŠIROM SRBIJE, DANAS, 13. NOVEMBRA, IZBORI ZA NACIONALNE SAVETE NACIONALNIH MANJINA

Prema saopštenju Republičke izborne komisije, na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, pravo glasa imaju 456.199 birača. Oni se održavaju danas, 13. novembra, na 949 biračkih mesta, širom Srbije, od 7 do 20 časova. 

Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije, rekao je da je RIK 15 dana ranije utvrdio da ima 454 hiljade 807 birača, ali da je u međuvremenu bilo upisa i ispisa pripadnika manjina u poseban birački spisak.

Republička izborna komisija je usvojila i odluku o štampanju 457.565 glasačkih listića za te izbore, a to je, kako je Dimitrijević objasnio, broj ukupnih birača uvećan za 0,5 odsto, što predstavlja rezervne listiće.

Takođe, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, poziva sve građane sa pravom glasa da izađu sutra na izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina, kako bi novi sazivi imali potreban demokratski legitimitet i bili pravo predstavničko telo nacionalnih manjina u  Srbiji.

Kako je podsetilo u saopšenju, izbori se održavaju za nacionalne savete 23 nacionalne manjine – 19 na nesposrednim i za četiri na elektrorskim izborima.

Članove nacionalnog saveta na neposrednim izborima biraće pripadnici albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, mađarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, ruske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine, Četiri nacionalne manjine biraće članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, i to: makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska.

Categories: Društvo

Leave a Reply