Društvo

Prazni se Balkan: U Leskovcu se “potikalo“ (nestalo) 18.000 stanovnika – Stanje u članicama NATO-a i EU katastrofalnije nego u Srbiji

Popis je u Srbiji produžen, uprkos prvobitnom odlaganju i kasnijim temeljnim pripremama, nije se moglo sve završiti u roku. Još jedan pokazatelj da unutar državne birokratije nešto ne štima. To ne valja, jer, i pored nezadovoljstva građana prema birokratiji, ova struktura „čuva državu“ jednako kao i bezbednosni aparat. Svako od njih na svoj način.

Ugrubo, do sada je popisano 6,3 miliona stanovnika, pretpostavka je da u Srbiji (bez Kosova i Metohije) živi 6,7 – 6,8 miliona žitelja.

Dok se čekaju konačni rezultati pristižu preliminarni. Recimo, u opštinama na jugu centralne Srbije uočava se „demografski minus“ koji je dramatičniji i od najpesimističnijih prognoza.

U odnosu na prethodni popis od pre svega deset godina u opštini Prokuplje živi oko 7.000 ljudi manje, u Pirotu 8.000, Vranju 10.000, a „crni rekord“ drži Leskovac sa smanjenjem populacije od čak 18.000. Ukratko – katastrofa. U gradu na Veternici se pitaju, na lokalnom jeziku, “gde se potikalo toliko lju“?!

O toj katastrofi, sasvim sigurno, biće debata nakon prezentovanja konačnih rezultata i obrađenih podataka. I biće, kao i uvek, priče o siromaštvu, nedovoljnoj razvijenosti infrastrukture, ekonomskom zaostajanju, neophodnim reformama. Biće i priče o „nesrećnim devedesetim“ kao ključnom uzroku „demografskog minusa“ koji se zadugo ne može ispraviti. Izvor-foto: Agencije i portali, Dusan Prorokovic

Categories: Društvo

Leave a Reply