Društvo

AKTUELNO: EU traži način da reši tenzije između ključnih članica

EU hitno pokušava pronaći način da razreši eskalirajuću svađu oko tražilaca azila spašenih na moru koji je suprotstavio Francusku protiv Italije, otkrio je visoki zvaničnik u Briselu. Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas rekao je medijima da Brisel želi sazvati vanredni ministarski sastanak u nadi da će dve zemlje članice popraviti stvari.

U intervjuu za Politico objavljenom u petak, Schinas je rekao da EU “ne može dozvoliti da se dve države članice međusobno bore javno i stvaraju još jednu političku krizu oko migracija.”

Kako bi ublažila situaciju, Evropska komisija “preuzima inicijativu” i poziva na sastanak ministara unutrašnjih poslova u narednim sedmicama, dodao je zvaničnik.

Prema Schinasu, bolje bi bilo sveobuhvatno rešenje koje se bavi celokupnom centralnom mediteranskom rutom migranata. To bi trebalo da uključuje “razvojnu pomoć i pomoć susedima zemljama porekla i tranzita”, oblast u kojoj još ima prostora za napredak, istakao je potpredsednik Evropske komisije.

Tenzije između Pariza i Rima su se rasplamsale nakon što je nedavno položila zakletvu italijanska vlada odbila da pusti brod Ocean Viking, kojim upravlja francuska nevladina organizacija, da pristane u svojim lukama. Plovilo je prevozilo oko 230 migranata koji su spašeni na moru.

Francuska vlada je brzo prozvala „neprihvatljivo ponašanje“ Italije i nepoštovanje svojih evropskih obaveza.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je u četvrtak da će francuske vlasti dozvoliti Ocean Vikingu da se usidri u Toulonu.

Međutim, Pariz je takođe najavio da će zamrznuti svoj prethodni plan da primi 3.500 tražilaca azila koji se trenutno nalaze u Italiji, i pozvao druge zemlje članice EU da učine isto.

Italijanski premijer Giorgia Meloni je u međuvremenu osudio Francusku zbog izdaje „evropske dinamike… solidarnosti i deljenja”, i opisao stav Pariza kao „agresivan”.

Uzastopne italijanske vlade insistirale su da je zemlja morala da primi nesrazmjerno veliki broj pridošlica i pozvale druge zemlje članice EU da podele teret.

Novoizabrani kabinet obećao je da će suzbiti ilegalnu imigraciju. Izvor-foto:Logicno,Miso T. Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply