Društvo

Natalijina ramonda je simbol pobede u Prvom svetskom ratu: Ova fantastična biljka je izuzetno retka i ima zapanjujuću sposobnost!

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se sutra širom sveta, a kao glavni motiv za amblem tog praznika u Srbiji koristi se cvet Natalijina ramonda, koji ima višestruku simboliku i govori o našem narodu i iskušenjima kroz koja je prošao tokom i posle tog rata.

Natalijina ramonda je endemska biljna vrsta koja živi samo na području Centralnog Balkana, u Srbiji, Makedoniji i severnoj Grčkoj. Biljka ima zapanjujuću sposobnost da, kao mitska ptica Feniks, vaskrsava. I kada je u potpunosti osušena samo malo vode dovoljno je da sasvim osušena biljka oživi.

Natalijina ramonda nije lekovita. Višegodišnja je, zelena i zeljasta biljka koja ima snažno podzemno stablo. Visoka je desetak centimetara, a krunica je uglavnom ljubičaste boje. Ova biljka, kako su pisali mediji, spada u drevne, praktično fosilne vrste. Ostatak je suptropske flore, verovatno iz Afrike, koji je preživeo ledeno doba i potom se povukao u skrivene delove Balkana.

U amblemu koji se nosi na reveru, osim cveta Natalijina ramonda, nalaze se i dve zelene trake, koje asociraju na lentu slavne albanske spomenice. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply