Društvo

LESKOVAC: Dodela priznanja najzaslužnijim lekarima, u organizaciji Srpskog lekarskog društva

Tradicionalna dodela priznanja najzaslužnijim lekarima, u organizaciji Srpskog lekarskog društva, održana je danas u prostorijama Opšte bolnice u Leskovcu. Ovom prilikom je uručeno 80 zahvalnica i samo jedna povelja Božidaru Miljkoviću, načelniku Infektivnog odeljenja.Imajući u vidu protekli period, koji je u najvećoj meri bio obeležen epidemijom virusa korona, prilikom odlučivanja o dodeli priznanja, akcenat je stavljen na rad lekara, koji su bili u direktnom kontaktu sa kovid pacijentima.S tim u vezi, najviši vid priznanja, odnosno povelja Srpskog lekarskog društva, pripala je Božidaru Miljkoviću, načelniku Infektivnog odeljenja i svojevremenom upravniku Kovid bolnice u Leskovcu.

Među dobitnicima zahvalnica bio je i Slobodan Gavrilović, načelnik Odeljenja anesteziologije leskovačke bolnice.Obnavljajući stručnu aktivnost posle Drugog svetskog rata i sledeći put Matice Srpskog lekarskog društva, lekari Leskovca i okoline su 1. marta 1947. godine, osnovali Okružnu podružnicu, na čijem čelu se danas nalazi Milan Petrović.Prema njegovim rečima, ovo je samo jedna vrsta podrške i zahvalnosti onima koji su bili na prvoj liniji odbrane i junački se suočili sa novonastalim okolnostima.

U ime gradonačelnika Gorana Cvetanovića, koji je ujedno i član Predsedništva Srpskog lekarskog društva, prisutne je pozdravila Lidija Dimitrijević, njegova zamenica.Inače, Srpsko lekarsko drušvo je ove godine proslavilo 150 godina postojanja i rada. U narednom periodu, predstoji održavanje 20. po redu Kongresa lekara Srbije, koji će, u saradnji sa Institutom javnog zdravlja, biti održan 24. i 25. novembra u Beogradu, a glavne teme, koje će, prvenstveno, biti razmatrane na ovom događaju su iz oblasti, dečje medicine, hirurgije i urologije.

Categories: Društvo

Leave a Reply