Društvo

VEROVALI ILI NE? Jedini kojima se sudi zbog „kršenja zdravstvenih mera“: Sutra suđenje mitropolitu Joanikiju i osmorici nikšićkih sveštenika

Suđenje ondašnjem Episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem Mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici nikšićkih svetšenika, okrivljenih za kršenje zdravstvenih mera o spečavanju širenja zaraznih bolesti zbog litije, koja je, pre dve godine, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, održana u Nikšiću, nastavlja se sutra  u Osnovom sudu u Nikšiću. Početak suđenja je zakazan za 10:30.

Mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i sveštenicima: Slobodanu Jokiću, Draganu Krušiću, Danilu Zirojeviću, Vasiliju Brboriću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću i Nikoli Marojeviću na teret se stavlja krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu.

Podsetimo, 12. maja 2020. godine, pali režim Mila Đukanovića, prešao je crtu u obračunu sa Srpskom pravoslavnom crkvom, i uhapsio i 72 sata zadržao vladiku Joanikija i osmoricu nikšićkih sveštenika

Episkopu budimljansko-nišićkom Joanikiju i nikšićkim sveštenicima, nakon saslušanja u Centru bezbednosti Nikšić, pa potom kod tužioca određeno je zadržavanje do 72 sata. Oko 2 sata iza ponoći, Vladika je doveden u Osnovno državno tužilaštvo, gde je njemu i sveštenicima nakon više od 2 sata saslušanja određen pritvor.

Pritvor do 72 sata određen je sveštenicima nikšićkog sabronog hrama Slobodanu Jokiću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževižu, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.

Ovde valja napomenuti, da u tom trenutku, pre dve godine, u Crnoj Gori nije bilo zaraženih od koronavirusa.

Nakon veličanstvene litije u Nikšiću, koja nije bila planirana, niti je Vladika Joanikije, ili bili ko od sveštenika pozvao narod koji se samoinicijativno okupio u velikom broju pred sabornom nikšićkom crkvom, veliki broj policijskih službenika u „maricama“ došli su da privedu Vladiku i sveštenstvo.

Ipak, pod pritiskom velikog broja okupljenih građana službenici Uprave policije bili su prinuđeni da koriguju prvobitnu namjeru da vladiku Joanikija i sveštenike, kao okorele kriminalce, ubaci u maricu i sprovede u CB Nikšić.

Građani okupljeni ispred Parohijskog doma, nisu dozvoljavali policiji da Vladiku i sveštenstvo odvede maricama. Nakon što su svojim kolima stigli u Centar bezbednosti Nikšić, za njima je krenuo veliki broj građana, koji su cele večeri bili ispred CB, pjevali molitve, i uzvikivali „ne damo svetinje“, i „ne damo Vladiku“.

Policija koja je bila ispred CB imala je opremu za razbijanje demonstracija. Oko 2 sata iza ponoći, iz Centra bezbjednosti, Vladika i sveštenstvo su privedeni u nikšićko ODT.

Sveštenici su, u ime Svetog Vasilija, zamolili ljude da budu mirni, i da ni na kakav način ne naškode policiji.

Oni su u pritvoru bili tačno 72 sata, i pušteni nakon tri mučne noći u ponoć, a ispred nikšićkog suda i Centra bezbednosti, danonoćno su bili okupljeni građani Nikšića.

Takođe, podsećamo, da se zbog organzovanja takozvanih „patriotskih skupova“, u septembru iste godine, nakon pada DPS na parlamentarnim izborima, nikom ne sudi.

Suđenje je zakazano za sjutra u 10:30 časova. Izvor-foto:In4S

Categories: Društvo

Leave a Reply