Društvo

Srbi sa severa KiM napustili kosovske institucije uz aplauz

Posle sastanka iza zatvorenih vrata, dosadašnji ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova obratio se novinarima. „Mi politički predstavnici i institucionalni predstavnici srpskog naroda sa severa Kosova i Metohije nakon današnjeg sastanka jedinstveno smo doneli sledeće zaključke“:

1) Priština konstantno ruši međunarodno javno pravo i Briselski sporazum i mi Srbisa Kosova i Metohije pozivamo Prištinu da se vrati poštovanju međunarodnog javnog prava , Briselskog sporazuma i svih drugih akata koji su zaključeni u okviru dijaloga Beograda i Prištinea koji se vodi na osnovu mandata Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i uz posredovanje EU.

2) Srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen je neprestanom i kontinuiranom teroru i svake vrste nasilja institucija u Prištini i nezakonitim jednostranim aktima počevši od nebrojanih kršenja slobode kretanja, nelegalnih i nasilnih upada specijalnih jedinica na sever Kosova i Metohije, izgradnju četiri nelegalne albanske policijske baze u zelenoj zoni i na uzurpiranoj privatnoj imovini naših građana protiv etnički motivisanih sudskih progona zbog izgovorene reči i političkog delovanja, zabrane prava glasa na srpskim izborima i referendumu do pokušaja izazivanja humanitarne katastrofe uskraćivanjem vakcinacije i snabdevanja lekovima Srba sa prostora Kosova i Metohije, to je praćeno gotovo svakodnevnim napadima na naš narod na KiM, zatim naše svetinje, naše grobove.

3) Upravo zbog naše odlučnosti da poštujemo međunarodno javno pravo i odbranimo Briselski sporazum i sve ostale sporazume postignute u dijalogu odlučili smo da napustimo sve političke institucije. Dakle, Skupštinu, Vladu, četiri opštine na severu Kosova, ali i da napustimo učešće i rad Srba u organima pravosuđa, policije na severu Kosova i svog administrativnog osoblja u četiri opštine na severu Kosova.

Ove odluke o napuštanju i suspenziji u institucijama ostaju na snazi sve do trenutka dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Brisleu što konkretno znači dok ne povuče jednostrane i protivpravne odluke o preregistraciji tablica, dok ne formira ZSO u skladu sa prvim sporazumom i svim drugim sporazumima koji su po ovom pitanju zaključeni u okviru dijaloga a na osnovu rada Upravljačkog tima za izradu nacrta Statuta ZSO.

Rakić je rekao da Srbi ne prete nikome već se, kako je rekao, trude da sačuvaju mir i stabilnost, kao i pravo na dostojanstven i miran opstanak i ostanak na svojim ognjištima.

„Zato očekujemo da Priština počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume koji su u dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine koje je garantovala i sama EU“, rekao je Rakić i potom ustao i rekao: „Ja Goran Rakić podnosim ostavku na mesto ministra u Vladi u Prištini“, što je pozdravljeno aplauzom.

Potrpedsednik Srpske liste Igor Simić rekao je potom učinio isto„U svoje lično ime i u ime svih poslanika Srpske liste u Skupšitni u Prištini podnosimo neopozivu ostavku na mesta poslanika u Skupštini Prištini“, rekao je Simić koji je takođe dobio aplauz.

Potom je i Nikola Kabašić, sudija Apelacionog suda i člana Sudskog saveta podneo ostavku. „U ime sudija Osnovnog suda u Mitrovici i drugih sudija odelenja Apelacionog suda, u ime administrativnih radnika, u ime tužioca osnovnog Tužilaštva, u ime administrativnih radnika Tužilaštva izjavljujem da sa današnjim danom podnosimo ostavke na svoja mesta sudija, tužilaca i administrativnih radnika“, reako je Kabašić.

Ostavku je podneo i gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović.“Podržavajući zaključke, mi gradonačelnici opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan neopozivo podnosimo ostavke na mesta gradonačelnika zajedno sa predsedavajućim skupština i našim odbornicima a to će biti verifikovano sutra po hitnom postuku na sednicama koje ćemo održati u našim opštinama“, rekao je Milović.

Šef Regionalne operative Sever kapetan Aleksandar Filipovič. „Zajedno sa svojim kolegama doneli smo zajedničku odluku da podnesemo ostavke u Policiji Kosova i stanemo uz svoj narod. Dosta je bilo““, poručio je Filipović skinuvši policijsku kravatu i košulju.

Policijske košulje su potom skinuli i drugi pripadnici Policije sa severa Kosova.

Završen sastanak u Zvečanu

Završen je sastanak čelnika Srpske liste, poslanika u kosovskoj skupštini, gradonačelnika Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, predstavnika Kosovske policije i prištinskih institucija na severu. Prethodno je najavljeno da će na ovom sastanku biti doneta odluka da li će Srbi napustiti kosovske institucije.

Sastanak je bio zatvorenog tipa, a kako su prethodno rekli, po završetku istog o svemu će biti obaveštena javnost.

Prisutan je veliki broj novinarskih ekipa iz centralne Srbije i sa Kosova, koje izveštavaju na srpskom i albanskom jeziku.

Sastanak je održan u sali Opštine Zvečan, usled odluka prištinske vlade u vezi sa registarskim tablicama i suspenzijom komandira Kosovske policije za region Sever, Nenada Đurića.

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, incijator ovog sastanka, izjavio je juče na vanrednoj konferenciji za medije da “suspenzija komandira Đurića predstavlja uništenje briselskog sporazuma”.

Rakić je ujedno za sutra najavio i početak mirnih protesta Srba u Kosovskoj Mitrovici, uz ogradu da ne zna u šta to može da se pretvori. Izvor-foto:Radio kontakt plus

Categories: Društvo

Leave a Reply