Sport

SEĆANJE: Bokserska legenda SFRJ Dragiša Stanković – Čelik

Na današnji dan 1939. godine u Vlasotincu je rođen Dragiša Stanković Čelik, jedan od najboljih boksera koje je imala stara Jugoslavija.

Dragiša Stanković Čelik rođen je 5. novembra 1939. godine u Vlasotincu, porodični nadimak ‘’Puklica’’. Odlaskom na školovanje u Niš pokazao je da ima talenat za borilačke veštine i postao jedan od najmladjih šampiona boksorskog kluba Radnički iz Niša.

Dragiša ‘’Puklica’’, kasnije ‘’Čelik’’ je sa 17 godina počeo da trenira boks, dok je već sledeće godine bio kapiten prvog tima i samostalno boksovao sedmi meč sa tadašnjim dvostrukim prvakom države. Stanković je u karijeri boksovao za Radnički iz Niša i Partizan iz Beograda. U karijeri imao 520 mečeva od kojih je ostvario 512 pobeda i imao 8 izgubljenih duela. Kao profesionalac imao je 20 mečeva i 20 pobeda uz čak 19 nokauta. ‘’Čelik’’ se družio sa mnogim poznatim ličnostima tog doba. Glumcima, političarima, pevačima, biznismenima. Mate Parlov, istinski jugoslovenski i svetski bokserski matador, imao je mnogo mnogo muka da „Čelika“ pred 10.000 gledalaca na Letnjoj pozornici u Nišu 1971. godine pobedi, ali na poene, posle žestoke borbe u sve tri runde… Po prestanku bavljena boksom držao je restoran, a potom i lanac samostalne trgovine kao i industriju za proizvodnju kafe koja je nosila njegovo ime.

Tokom bombardovanja je 1999. vojsci poklonio 30 tona kafe i pokazao koliki je patriota tako što se odrekao penzije u korist države. Dao svoj stan da bi se smestila porodica sa Kosova i Metohije kojoj su šiptarski teroristi zapalili i uništili kuću. Stanković se često pojavljivao u medijima i predstavljen kao jedan od najvećih srećnika u bivšoj Jugoslaviji (dva puta je dobio glavnu premiju u igri Loto i 14 puta za redom glavnu premiju na sportskoj prognozi zbog čega je kasnije i smanjen dobitni fond sportske prognoze). Dragiša Stanković Čelik je ostao sportska bokserska legenda. Fajter nokauter kojeg će teško neko skoro nadmašiti.Umro je u 76 godini 17.januara 2015. godine u Nišu gde je sahranjen na Novom groblju.

Categories: Sport

Leave a Reply