Društvo

Smena komandanta u kampu Bondstil: Samulskog nasledio Mejbis

Komandant borbenog tima 116. pešadijske brigade pukovnik Kristofer Samulski predao je dužnost pukovniku Krisu Mejbisu, komandantu borbenog tima 76. brigade i ujedno novom zapovedniku KFOR-ove Regionalne komande „Istok“ i baze Bondstil.

Sklapanjem svoje zastave, pripadnici 116. brigade završili su svoju misiju na Kosovu. Oni će se vratiti u svoju matičnu bazu u Virdžiniji i otpočeti pripreme za novi zadatak. Njih je nasledio borbeni tim 76. brigade koji je pristigao iz Indijane, a njihov komandat Mejbis je preuzeo komandu nad 31. američkom misijom u sastavu KFOR-a.

Ceremoniju primopredaje dužnosti je otvorio italijanski general-major i glavnokomandujući KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća. On se zahvalio odlazećem pukovniku Samulskom na učinjenom i poželeo dobrodošlicu novom komandantu Regionalne komande „Istok“.

„Vi dolazite u vreme kada su tenzije podignute. Zemlja je suočena sa nizom izazova, a okruženje će zahtevati izuzetnost i mentalnu čvrstinu unutar svih operativnih domena. Ja sam uveren u vaše sposobnosti koje su nedavno izoštrene kroz multinacionalni trening u Nemačkoj. Znam da ćete pomoći KFOR-u i Reginalnoj komandi ’Istok’ da ostane hrabra, kredibilna i stamena u ova teška vremena. Želim vam dobrodošlicu u KFOR i radujem se što ćete raditi kao jedan, onako kako i mi radimo“, rekao je on.

Pukovnik Mejbis se potom zahvalio komandi KFOR-a.

„Radujem se našem zajedničkom angažmanu i iskustvu koje ćemo steći, radeći u ovom izazovnom i dinamičnom okruženju. Proveli smo godinu dana pripremajući se za ovu misiju, uveren sam da smo dobro pripremljeni za preuzimanje ove misije“, rekao je on.

Odlazeći američki komandant Samulski je kazao da je pre devet meseci kada je preuzeo ovu komandu, njegov cilj bio da uči i pokuša da razume ljude, kulturu i istoriju Balkana.

„Naučio sam tokom samog procesa koliko je to kompleksan poduhvat, sa istorijom koja datira četiri hiljade godina pre Hrista, bio sam vrlo naivan da verujem da je devet meseci dovoljno da razumem složenost ovog regiona i raskrsnice kultura koje ovde postoje“, dodao je on.

On je izrazio veru u uspešnost svoje misije.

„Da li smo postigli uspeh? Volim da verujem da jesmo. Bilo je nekoliko napetih perioda tokom naše službe ovde, ali naš uspeh počiva na činjenici da smo obezbedili vreme i prostor za politički dijalog koji će se nastaviti i doneti rezultate“, zaključio je Samulski.

Ceremoniji prenosa ovlašćenja u KFOR-ovom štabu Regionalne komande „Istok“ u Bondstilu je prisustvovao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer. Izvor-foto:KiM

Categories: Društvo

Leave a Reply