Hronika

Suvi Do na KiM: Grafit UČK na ogradi porodične kuće Ilije Filipovića

Na ogradi porodične kuće Ilije Filipovića u multietničkom selu Suvi Do, u opštini Lipljan, ispisan je crnim slovima natpis UČК što je uznemirilo i ovu i ostale srpske porodice koje žive u ovom kraju, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako navode, ovime je „nastavljen crni niz pretnji i provokacija od strane albanskih ekstremista i huligana čije su mete Srbi na Кosovu i Metohiji“.

„Od početka prošle godine ovo je ukupno 20. prijavljeni slučaj ispisivanja grafita ozloglašene terorističke organizacije na srpskim školama, kućama, vrtićima, pa se svakako ne može posmatrati kao izolovani slučaj već plansko i osmišljeno zastrašivanje i uznemiravanje Srba sa ciljem da se proteraju sa prostora Кosova i Metohije“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da ovaj incident dolazi u danu kada su „pojačane tenzije i uznemirenost srpskog naroda zbog jednostranih odluka prištinskih vlasti u vezi sa КM registarskim tablicama“.

„Jednostrani politički potezi albanskih vlasti upereni protiv Srba na КiM direktno podstiču otvoreno iskazivanje mržnje i netrpeljivosti i izazivaju incidente na terenu“, napominje se u saopštenju dostavljenom medijima. 

Iz Kancelarije za KiM navode da zahtevaju od nadležnih institucija da se u najbržem roku „izvršioci ovog zlodela privredu pravdi i adekvatno kazne i da se obezbedi civilizovani život za sve Srbe na prostoru КiM, ali i da se bezbednost podigne na viši nivo, posebno u mešovitim sredinama“.Kancelarija za KiM

Categories: Hronika

Leave a Reply