Društvo

Katolici danas obeležavaju praznik Svih svetih

Praznik Svih svetih je dan kojim Katolička crkva slavi sve svece, kako one koji su već kanonizovani, tako i one koji to još nisu.

Svetkovina Svih svetih je dan kojim Crkva daje spomen svim onim ljudima koji su za života nastojali živeti ideal koji je ostavio Isus Hrist i koji su na taj način stekli Kraljevstvo Božje.

Prvi tragovi opšteg slavlja Svih svetih zabileženi su najpre u Antiohiji, i to upravo u nedelju nakon Duhova. Ovaj običaj naveden je i u 74. homiliji svetog Ivana Zlatoustog (407.), te se do danas zadržao u istočnim, pravoslavnim crkvama.

 Papa Grgur III. (731. – 741.) premjestio je praznik na 1. novembra, kako bi se poklopio s drevnim keltskim praznikom “Samhain” koji je označavao Novu godinu. Na taj je način odgovorio na zahteve irskih monaha.

Papa je stoga izabrao 1. novembar kao datum godišnjice posvete jedne kapele u bazilici sv. Petra relikvijama svetih apostola i svih svetih, mučenika i ispovednika, i svih savršenih pravednika koji počivaju u miru po čitavom svetu.

U vreme Karla Velikog, praznik je već bio izuzetno proširen, a kralj Luj Pobožni proglasio ga je 835. zapovjedanim praznikom. Proglas o tome izdat je na zahtjev pape Grgura IV. uz pristajanje svih biskupa.

Nakon praznika Svih svetih, katolici 2. novembra obeležavaju Dušni dan, kada se sećaju svih svojih pokojnika.

Uz ovaj praznik, kao i za pranik Svih svetih, običaj je obilazak groblja i paljenje sveća za pokojne.

Tog dana, katolici se mole za duše svojih pokojnika, za njih pale sveće na grobovima i prisustvuju svetoj misi.

Categories: Društvo

Leave a Reply