Društvo

DRUGI PIŠU: Interpol pokreće policiju za metaverzum

Interpol je predstavio prvi metaverzum za sprovođenje zakona. Kako neki zločini počinjeni u fizičkom svetu još nisu regulisani u virtualnom prostoru, počinioci već iskorišćavaju relativno bezakonje, zaključuje organizacija.

Interpolovo pokretanje platforme najavljeno je tokom njegove 90. Opšte skupštine u New Delhiju u četvrtak. U izjavi objavljenoj na svojoj web stranici, međunarodno policijsko telo objasnilo je da korisnici novog metaverzuma mogu krenuti u obilazak virtualne rekonstrukcije sedišta Glavnog sekretarjata Interpola u Lyonu u Francuskoj, komunicirati s drugim službenicima i pohađati tečajeve obuke u forenzičke istrage s drugim policijskim sposobnostima. Interpolov izvršni direktor za tehnologiju i inovacije, Madan Oberoi, insistira na tome da se “ne čine sva dela koja su kriminalizovana” offline “smatraju zločinima kada su počinjena u virtualnom svetu.” Oberoi je naglasio važnost odsecanja “budućih kriminalnih tržišta pre nego što se u potpunosti formiraju”.

Takozvani Metaverzum izgrađen je na ideji da internet evoluira u jedinstveni, sveobuhvatni virtualni prostor, koristeći tehnologiju virtualne ili izmenjene stvarnosti, dostupne korisnicima putem VR ili AR slušalica.

Nekoliko kompanija je već pokušalo stvoriti vlastitu verziju ovog online sveta, uključujući Metu Marka Zuckerberga, koja razvija sopstvenu platformu pod nazivom Horizon Worlds. “Kriminalci već počinju iskorišćavati Metaverse”, upozorio je Interpol u saopštenju od četvrtka. Organizacija sarađuje sa Svetskim ekonomskim forumom, Metom i Microsoftom u pripremama za borbu protiv kriminala u novonastalim prostorima. Interpol kaže da kako raste broj korisnika Metaversea, tako će rasti i popis mogućih zločina, koji će potencijalno uključivati prekršaje poput krađe podataka, pranja novca, finansijske prevare, krivotvorenja, ransomwarea, krađe identiteta, pa čak i seksualnog napada i uznemiravanja. Izvor-foto: Logicno,Sasa F, Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply