Društvo

Zbog srpskog manastira i katolici prelaze u pravoslavlje

Manastir Svete Trojice je prvi manastir koji se nalazi pod jurisdikcijom Srpske patrijaršije na teritoriji Srednje Amerike. Manastir se nalazi u državi Gvatemali na obali jezera Amatitlan.

Manastir Svete Trojice u Gvatemali osnovan je u aprilu 1986. po blagoslovu mitropolita srednjoevropskog Vaseljenske patrijaršije Damaskina. Kamen temeljac za manastirsku crkvu postavljen je u novembru 1992. godine, a crkva je završena krajem 2007.

Hram se dugo nalazio pod nadležnošću Antiohijske patrijaršije, da bi nedavno, na zahtJev monahinja, uz kanonski otpust prešao pod okrilje SPC. Tako da je od 2017. godine ovaj manastir prešao pod jurisdikciju Srpske pravoslavne crkve.

Ova svetinja podignuta je zahvaljujući prilozima mnogobrojnih dobrotvora kao i od pomoći porodica monahinja koje se podvizavaju u ovom manastiru. Zahvaljujući ovom manastiru veliki broj katolika iz ovog dela sveta je prešao u pravoslavlje.

Manastirska crkva ukrašena je umetničkim detaljima vizantijskog stila i u celini freskopisana.

Oaza pravoslavlja u Gvatemali samo je jedno od hrišćanskih duhovnih žarišta na ovom kontinentu, kojim upravlja SPC.

Manastir u Gvatemali treći je srpski manastir u ovom delu sveta. U južnoameričkoj eparhiji su i Manastir Svetog Serafima Sarovskog u argentinskom gradu La Plata, i Manastir Svete Trojice u Aldeji u Brazilu.

Manastir pripada Eparhiji buenosajreskoj Srspke pravoslavne crkve. Sedište ove eparhije se nalazi u Buenos Ajresu u Argentini. (Putevima pravoslavlja)

Categories: Društvo

Leave a Reply