Društvo

NEZABORAVNIK: Ruska delegacija je krenula na proslavu oslobođenja srpske prestonice, ali im se avion srušio na Avali – Poginuli su svi članovi posade, Beograd je umesto da slavi plakao…

Na današnji dan 1964. godine, u avionskoj nesreći na obroncima Avale, tragično je nastradala cela delegacija tadašnjeg Sovjetskog Saveza koja je u srpsku prestonicu krenula na proslavu dvadesetogodišnjice od oslobođenja u Drugom svetskom ratu od fašizma i nacizma. Beograd je umesto da slavi plakao…

Ovih dana navršava se 58 godina od velike tragedije koja se tada dogodila u prestonici. Tada je na putu za Beograd na proslavu 20 godina od oslobođenja na Avali poginula cela delegacija Sovjetskog Saveza. Pre 58 godina, te davne  1964 – U udesu sovjetskog aviona „Iljušin-18“, koji se srušio na Avali, poginuli su svi putnici medju kojima je bila šestočlana delegacija sovjetske armije sa maršalom Sergejem Birjuzovom na čelu. Delegacija je upućena u Beograd da bi učestvovala u proslavi 20-godišnjice oslobodjenja Beograda od fašizma i nacizma.

Stradali članovi Sovjetske delagacije na Avali

– Segej Semjonovič Birjuzov, maršal Sovjetskog Saveza, član CK KPSS, deputat Vrhovnog sovjeta SSSR, načelnik Generalšataba oružanih snaga SSSR i prvi zamenik ministra odbrane SSSR, heroj Sovjetskog Saveza.

– Nikolaj Romanovič Mirnov, general-major, član Centralne revizione komisije KPSS, deputat Vrhovnog sovjeta i načelnik Odeljenja u CK KPSS.

– Vladimir Ivanovič Ždanov, general-pukovnik tenkovskih jedinica, načelnik Vojne akademije tenkovskih jedinica, heroj Sovjetskog Saveza i narodni heroj Jugoslavije.

– Nikolaj Nikolajevič Škodunovič, general-lajtnant, zamenik načelnika Vojne akademije „M. V. Frunze”.

– Ivan Kondratevič Kravcov, general-lajtnant u penziji, heroj Sovjetskog Saveza.

– Leonid Porfirevič Bočarov, general-major u penziji.

– Grigorij Timofejevič Šeludko, potpukovnik, stariji ađutant načelinka Genralštaba i zamenika ministra odbrane SSSR maršala Sergeja Birjuzova.

Categories: Društvo

Leave a Reply