Društvo

PRAVOSLAVLJE – Patrijarh Kiril i mitropolit Joanikije služili liturgiju u Moskvi: Sačuvajmo jedinstvo srpske i ruske crkve!

Ruski patrijarh Kiril služio je liturgiju u Patrijaršijsko-uspenjskom Sabornom hramu Moskovskog kremlja. Njemu su u liturgiji sasluživali arhijereji Srpske pravoslavne crkve, među kojima je bio i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Oni su doputovali u Mosvki na poziv patrijarha Kirila radi učešća na Međunarodnom rusko-srpskom festivalu „Srpska utjeha ruskom srcu“ na Pravoslavnom humanitarnom univerzitetu Svetog Tihona .

Patrijarh Kiril pozdravio je arhijereje SPC i poručio da su danas radosni jer zajedno sa njima u liturgiji učestvvuju i mitropolit Joanikije i episkop Jovan. – Kao što znate, Srpska crkva je najbliža našoj Crkvi po kulturi, duhovnoj tradiciji i odanosti jedinstvu pravoslavnih Slovena. Srbija nikada nije bila na strani neprijatelja Rusije, to je istorijska  činjenica. Čak i sada, budući da ste u središtu Evrope, u teškoj ste situaciji. Zato želim svima nama da sačuvamo naše jedinstvo, posebno jedinstvo srpske i ruske crkve, koje se zasniva na zajedništvu našeg duhovnog života, zajedništvu naših svetih, i što je najvažnije, zajedništvu naših istorija, poručio je patrijarh Kiril.

Mitropolit Joanikije je naglasio da se arhijereji, sveštenstvo i cijeli srpski narpd moli za patrijarha Kirila i za cijelu svetu Rusiju.

– Da Gospod molitvama Presvete Bogorodice i svih svetih, a i našim molitvama nispošlje blagodat, milost, da prosvijetli sve one koji su najodgovorniji, da umekša srca i da što prije počne dijalog, da se razgovara i da se putem  bratskog dijaloga sa povjerenjem dođe do mira i da se kroz sva ova iskušenja projavi Božja milost i Božja pravda, Božje čovjekoljublje. I daj Bože da Gospod usliši vaše molitve, Vaša Svetosti i da vam Bog daruje snage i duhovne sile da sva ova teška iskušenja iznesete kao i vaši veliki prethodnici, kazao je u obraćanju patrijarhu Kirilu mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, prenosi Mitropolija. Izvor-foto:MCP

Categories: Društvo

Leave a Reply