Društvo

Počeo kongres KP Kine

U Pekingu je počeo 20. kongres vladajuće Komunističke partije Kine, a očekuje se da će kineski predsednik Si Đinping biti treći put izabran na mesto generalnog sekretara partije sa petogodišnjim mandatom, što je pre toga uspelo samo Mao Cetungu.
Kongres se održava uVelikoj dvorani naroda u Pekingu i trajaće do 22. oktobra, preneo je Kineski međunarodni radio.
Na Kongresu će biti rezimirani poslovi u proteklih pet godina, kao i važna dostignuća i dragocena iskustva koja je Centralni komitet KP Kine na čelu sa Si Ðinpingom postigao predvodeći partiju, državu i narod u održavanju i razvoju socijalizma sa kineskim karakteristikama u novoj eri, rekao je portparol kongresa Sun Jeli, prenosi Sputnjik.

Biće napravljena i detaljna analiza o okolnostima u zemlji i u svetu, dodao je on. Kongres kineske Komunističke partije održava se svake pete godine i okuplja oko 2.300 partijskih lidera, a uglavnom će biti održan iza zatvorenih vrata.
Očekuje se da kongresu prisustvuju i bivši lideri, ukoliko im to dozvoli zdravlje. Ugledni bivši lideri uključuju i devedesetogodišnjeg Đianga Cemina i njegovog premijera Cu Rongđija, kao i Hu Đintaoa, Sijevog neposrednog prethodnika.
Na ceremoniji otvaranja, koja će biti prenošena odloženo, Si će pročitati izveštaj, navodeći dostignuća partije u prethodnom periodu i predstaviti planove za narednih pet godina. Na 19. kongresu partije uvodni govor je trajao tri sata i 24 minuta.
Na ceremoniji zatvaranja delegati će glasati za usvajanje izveštaja kongresa i amandmana na osnivački dokument partije. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply