Društvo

Mnogo ljudi u Pećkoj patrijaršiji povodom ceremonije ustoličenja patrijarha srpskog Porfirija – Princ-Naslednik Filip stigao u Peć

Veliki broj vernika i sveštenika Srpske pravoslavne crkve okupio se u manastiru Pećka patrijaršija povodom ceremonije ustoličenja patrijarha srpskog Porfirija, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta.

U toku je liturgija povodom praznika Pokrov presvete Bogorodice koju predvodi patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje više arhijereja SPC.

Nakon liturgije, patrijarh će sesti na Pećki tron čime će i zvanično biti ustoličen na ovu dužnost.
Porfirije je 46. patrijarh Sprske pravoslavne crkve.

Na ustoličenje partrijarha došao je veliki broj vernika kako sa Kosova, tako i iz centralne Srbije i regiona.

„Osećam se božanstveno. Prvo što sam došla da vidim svetinju moju, drugo sam došla da uveličamo svi zajednički patrijarhu ustoličenje njegovo, da se pomolim Bogu i svetoj Bogorodici. To je moja majka, ona mi je rodila Hrista, moga Boga. Dala mi je decu, dala mi je sve i to sam došla da ispoštujem. Veličanstveno, srce mi je ovoliko sada. Srećna sam što sam došla, ovaj dan ću pamititi i na onom svetu, prepričavaću i kritikovaću ko nije hteo da dođe. Da bude našem patrijarhu srećno ovo danas, da mu mi uveličamo, da nam živi mnogo leta i godina i da bude mir i da bude sloga i da se voli narod. Da bude prvo mir, zdravlje i sloga“, kazala je Radojka Stefanović iz Leška.

„Došli smo iz Leška. Došli smo da vidimo kako je ovde, prvi put dolazim. Volim da dođem u ovaj hram, srpkinja sam. Značajno je mnogo ovo ustoličenje“, dodala je Marija Petrović.

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ-Naslednik Filip stigao je u Pećku patrijaršiju gde će prisustvovati svečanostima povodom ustoličenja patrijarha srpskog Porfirija.

Svečanom činu u Pećkoj patrijaršiji prisustvuje i Princ-Naslednik Filip Karađorđević, predstavnici Srpske liste i mnogobrojni lokalni zvaničnici.

Pradeda princa-naslednika Filipa, kralj Aleksandar I, prisustvovao je ustoličenju patrijarha srpskog Dimitrija, prvog patrijarha po uspostavljanju srpske patrijaršije, 28. avgusta 1924. godine.

Svečanost ustoličenja tada je započela dolaskom kralja Aleksandra u Peć, gde ga je starešina manastira pozdravio kao „osvetnika Kosova, oslobodioca i ujedinitelja našeg naroda i istorijski pravog naslednika krune Nemanjića“. U manastiru je obavljen i jedan „istorijski čin“: Kralj Aleksandar je svečano zapalio dve velike sveće koje je carica Milica ostavila kao amanet onom srpskom kralju koji „osveti Kosovo“.

Aktuelna poseta princa-Naslednika Filipa Kosovu i Metohiji je druga po redu u poslednja četiri meseca.

Patrijarh će povodom praznika služiti svetu liturgiju zajedno sa više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Tom prilikom će biti obavljen i svečani čin ustoličenja u tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih.

Pećka patrijaršija već osam vekova čuva svešteni tron u koji se uvode naslednici Svetog Save i sa koga arhiepiskopi i patrijarsi upravljaju crkvom.

Posle uspostavljanja jedinstava SPC 1920. godine, obnovljena je i tradicija ustoličenja u Pećki tron.

Porfirije je 46. srpski patrijarh. Agencije i portali, SPC

Categories: Društvo

Leave a Reply