Društvo

Patrijarh Porfirije stigao na Kosovo i Metohiju

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije stigao je tokom popodneva u Prizren gde ga je ispred Sabornog hrama Svetog Đorđa dočekao episkop raško-prizrenski Teodosije, vikarni vladika novobrdski Ilarion i sveštenstvo ove eparhije.

Vladika Teodosije poželeo je dobrodošlicu patrijarhu čije je ustoličenje najavljeno za petak u Pećkoj Patrijaršiji, rekavši da poseta patrijarha Porfirija za sve koji žive u tom gradu, za sve sveštenike, profesore i učenike Bogoslovije Svetih Кirila i Metodija i malobrojne vernike veliko ohrabrenje.

„Vaša poseta predstavlja veliki podstrek nama da učinimo svaki napor da se ovde, u našem gradu, i dalje slavi i proslavlja ime Božje i da se služi sveta Liturgija“, istakao je vladika Teodosije.

Posle svečanog čina doksologije, odnosno hvalospeva, patrijarh Porfirije blagoslovio i razgovarao sa malobrojnim Srbima koji su ostali da žive u Prizrenu i okolini.

Njagova svetost patrijarh srpski Porfirije posetiće u petak 14. oktobra 2022. godine, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, Pećku Patrijaršiju, gde će „načalstvovati na svetoj liturgiji“ uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Tom prilikom biće obavljen svečani čin ustoličenja Porfirija u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih, navodi se na sajtu SPC.

Categories: Društvo

Leave a Reply