Društvo

Ustoličenje patrijarha Porfirija 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji

Njagova svetost patrijarh srpski Porfirije biće ustoličen u tron patrijarha 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji, saopšteno je iz SPC.

Patrijarh u Patrijaršiju dolazi na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, gde će načalstvovati na svetoj liturgiji uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Tada će biti i ustoličen.

Osam vekova manastir Pećka Patrijaršija čuva svešteni tron u koji se uvode naslednici Svetog Save i sa koga arhiepiskopi i patrijarsi srpski upravljaju Srpskom pravoslavnom crkvom.

Posle uspostavljanja jedinstava SPC 1920. godine, obnovljena je i tradicija ustoličenja u Pećki tron od dobijanja autokefalnosti 1219. godine do današnjih dana.

U Pećkoj Patrijaršiji su ustoličeni patrijarsi – Dimitrije (Pavlović) 24. avgusta 1924. godine, a kasnije su u ustoličeni i njegovi naslednici patrijarh Varnava (Rosić) 6. jula 1930. godine; patrijarh Gavrilo (Dožić) 2. avgusta 1938. godine; patrijarh German (Đorić) 29. maja 1960. godine; patrijarh Pavle (Stojčević) jula 1994. godine i patrijarh Irinej (Gavrilović) 3. oktobra 2010. godine. SPC

Categories: Društvo

Leave a Reply