Društvo

AKTUELNO: Obuka u mehanizovanim bataljonima Vojske Srbije i obilazak jedinice Centralne logističke baze

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišao je danas jedinicu Centralne logističke baze u Požegi namenjenu za skladištenje pokretnih stvari za potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. General Mojsilović je tokom obilaska sagledao kapacitete za skladištenje osnovnih i elektroenergetskih sredstava, rezervnih delova i alata, i uverio se u visoku osposobljenost profesionalnog sastava za realizaciju zadataka na prijemu materijalnih sredstava iz proizvodnje i sa tržišta, distribuciji i popuni krajnjih korisnika u sistemu odbrane. Izražavajući zadovoljstvo zatečenim stanjem i odnosom starešina, vojnika i civilnih lica prema poverenoj imovini, načelnik Generalštaba je istakao da će Vojska Srbije nastaviti sa daljim unapređenjem uslova za čuvanje i održavanje trupnih i vantrupnih rezervi u svim jedinicama Centralne logističke baze, što je od velikog značaja za nesmetano funkcionisanje Vojske Srbije u celini.

U pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije tokom današnjeg obilaska su bili načelnik Uprave za logistiku (J-4) Generalštaba general-major Srđan Petković i komandant Centralne logističke baze brigadni general Saša Petrović.

Pripadnici mehanizovanih bataljona Vojske Srbije na vežbovnom prostoru i u rejonima mirnodopskih lokacija realizuju obuku za izvršavanje borbenih zadataka u operacijama Kopnene vojske, uz upotrebu borbenih vozila pešadije M-80A

Reč je o redovnoj obuci profesionalnog sastava mehanizovanih bataljona, koja se po ciklusima realizuje tokom cele godine radi održavanja i unapređenja nivoa osposobljenosti za realizaciju namenskih zadataka.

Težište je na izvođenju praktičnih sadržaja obučavanja posada borbenog vozila pešadije i iskrcnog dela, od pripreme za izvršenje zadatka, primene taktičkih radnji na maršu i tokom izvođenja odbrambenih i napadnih operacija, do održavanja svih podsistema i naoružanja. Pripadnike mehanizovanih bataljona u narednom periodu očekuju taktičke vežbe i realizacija bojevih gađanja na kojima će u praksi demonstrirati osposobljenost za borbenu upotrebu ovog sredstva.

Borbeno vozilo pešadije M-80A namenjeno je za izvršavanje borbenih zadataka mehanizovanih jedinica u svim zemljišnim i vremenskim uslovima, a njegova pouzdanost i efikasnost su potvrđeni tokom eksploatacije u jedinicama Vojske Srbije i na brojnim taktičkim vežbama. Izvor-foto: MOS

Categories: Društvo

Leave a Reply