Društvo

DRUGI PIŠU: Potpisano ujedinjenje

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.

Pored Putina, dokument o ujedinjenju su potpisali lideri DNR i LNR Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki i šef administracije Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

Putin je uoči potpsivanja sporazuma poručio da je ulazak u sastav Rusije neotuđivo pravo Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti, čiji su građani načinili nedvosmislen izbor.

„U DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti održani su referendumi. Rezultati su poznati. Građani su načini svoj izbor. Nedvosmislen izbor“, rekao je Putin uoči potpisivanja u Moksvi sporazuma sa ta četiri područja sa istoka Ukrajine.

On je poručio da će Rusija učiniti sve da građani njenih novih regiona osete podršku i da „nikada neće izdati građane DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti“.

Naglasio je da Rusija ne stremi obnavljanju SSSR, ali da će svim snagama braniti svoju državu.

„Rusija je spremna na pregovore sa Ukrajinom“, rekao je Putin i pozvao vlasti u Kijevu da odmah prekinu borbene aktivnosti i da se vrate za pregovarački sto.

Sve vojnike i oficire koji su izgubili život tokom specijalne operacije u Ukrajini nazvao je herojima.

„Rusija će se uvek sećati heroja ruskog proleća, onih koji su poginuli za pravo da se govori na maternjem jeziku, da se očuva sopstvena kultura i vera“, rekao je ruski predsednik nakon čega je u čast poginulih usledio minut ćutanja.

On je takođe rekao da je Zapad tražio i traži novu šansu da oslabi i uništi Rusiju.

„Zapad neprekidno uznemirava to što postoji tako velika država, sa svojim teritorijama i resursima i da se 1991. godine nadao da se Rusija neće oporaviti od potresa i da će se sama po sebi raspasti“, rekao je Putin i naglasio da je ona opstala i obnovila se.

„Zbog toga je Zapad sve to vreme tražio i nastavlja da traži novu šansu da udari na nas, da oslabi i uništi Rusiju, o čemu su uvek maštali. Da rasparčaju našu državu, da posvađaju narode, da ih osude na siromaštvo i izumiranje. Jednostavno im ne da mira to što u svetu postoji tako ogromna zemlja sa svojim teritorijama i resursima, narodom koji nije i nikada neće živeti po tuđim naredbama“, rekao je Putin.

„Rusija nije potrebna Zapadu, ona je potrebna nama“, naglasio je ruski predsednik. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply