Društvo

TREBA ZNATI: Loza Svetog Simeona Mirotočivog – najveće svetogorsko čudo

Mnogo je svjedočenja da je supružnicima koji ne mogu da imaju djece, a koji su čvrsto vjerovali, darovala porod

Uoči Krstovdana u Hilandaru se tradicionalno bere grožđe sa loze Svetog Simeona Mirotočivog, da bi na praznik i svetac Krstovdan posle molitve na liturgiji bilo blagosiljano.

Iguman na kraju službe dijeli svima ove plodove.

Krstovdan je jedini dan u godini kada mogu svi koji su u Hilandaru da jedu ovog čudotvorno grožđe. Već posle praznične trpeze, grožđe se odnosi na sušenje kako bi se do naredne berbe dijelilo samo onima kojima je potrebno zbog poroda.

Loza Svetog Simeona je i najstarija vinova loza na svijetu koja plodove rađa više od osam vjekova.

Simeonovoj lozi se pripisuje i čudotvorna moć. Mnogo je svjedočenja da je supružnicima koji ne mogu da imaju djece, a koji su čvrsto vjerovali, darovala porod. Najpoznatiji takav slučaj zbio se u 16. vijeku kada je solunski paša, blagodareći ovom grožđu, dobio naslednika. U znak zahvalnosti, on je 1582. godine poklonio Hilandaru veliko imanje van granica Svete Gore, zvano Kakovo, s kojeg manastiru i danas pristižu najveći prinosi. Čak je i svog sina poslao da bude monah u Hilandaru, ali su ga Hilandarci odgovorili od toga vidjevši da mu nije milo.

Svakome ko zatraži, Hilandarci daju ovo grožđe sa uputstvom za upotrebu. Simeonovu lozu Svetogorci smatraju jednim od svoja tri najveća čuda i vjeruju da će nastupiti kraj vremena kada ona bude uvenula. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply