Društvo

Misija od istorijskog značaja: NASA uskoro testira odbranu planete Zemlje

Sudar će snimati maleni satelit „LICIA kjub“ italijanske svemirske agencije. Veličine aktovke i težak samo 14 kilograma, satelit je poleteo s DART-om duboko u svemir pre nego se nedavno razdvojio

„Nasina“ svemirska letelica 27. septembra učiniće nešto što dosad nikad nije rađeno – namerno će se zabiti u maleni asteroid u sklopu provere planetarne odbrane koja bi jednog dana mogla spasiti Zemlju.

Iako asteroid „Dimorfos“ ne predstavlja pretnju Zemlji, cilj ovog eksperimenta je pokazati da se opasna nebeska tela mogu preusmeriti ako se u njih namerno zabije svemirska letelica.

Očekuje se da će se svemirska letelica, poznata kao „Dabl asteroid redirekt test“ (DART), zabiti u asteroid promera 179 metara 27. septembra.

„Dimorfos“ je deo binarnog asteroidnog sistema i kruži oko „Didymosa“, za šta mu je potrebno 11 sati i 56 minuta.

Astronomi se nadaju da će DART da skrati planetarnu putanju za 10 minuta.

NASA ističe da asteroid nije pretnja Zemlji, ali da je ovo prilika da se testira skretanja asteroida – tehnike kinetičkog udara – i proveri da li je to izvodljiv način zaštite naše planete ukoliko bi u budućnosti bio otkriven asteroid koji bi se mogao sudariti sa Zemljom. U orbiti blizu Zemlje se trenutno nalazi oko 27.000 asteroida.

DART je lansiran u novembar 2021. raketom „Spejs-Iks falkon“ iz vazdušne baze Vandenberg u Kaliforniji.

U trenutku sudara asteroidi će biti na oko 11 miliona kilometara od Zemlje. Prije nego udari u Dimorphos, DART će povećati brzinu kretanja na 24.140 kilometara na sat.

Sudar će snimati maleni satelit „LICIA kjub“ italijanske svemirske agencije. Veličine aktovke i težak samo 14 kilograma, satelit je poleteo s DART-om duboko u svemir pre nego se nedavno razdvojio, prenosi Sputnik.

Evropska svemirska agencija (ESA) smatra da je ova misija od istorijskog značaja jer će „Dimorfos“ biti prvi objekt u Sunčevom sistemu kojem je čovek promenio njegovu orbitu na merljiv način, piše portal „Spejs“.

ESA će 2024. lansirati svoju letelicu Hera koja će se uputiti na dvogodišnje putovanje u taj asteroidni sastav kako bi prikupila informacije o posledicama sudara. Izvor: Sputnik

Categories: Društvo

Leave a Reply