Društvo

AKTUELNO: Pogledajte 41 potpis poslanika za smenu Mila Đukanovića!

Svi poslanici parlamentarne većine, njih 41, juče su potpisali predlog DF-a o razrešenju predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, zbog kršenja Ustava prilikom nedodeljivanja mandata za sastav nove Vlade lideru DEMOS-a Miodragu Lekiću i nepozivanja svih parlamentarnih partija na konsultacije o mandataru.

BORBA eksluzivno objavljuje dokument za smenu Mila Đukanovića sa potpisima svih 41 poslanika. U obrazloženju uloge se navodi:

„Predsednik Crne Gore povredio je član 95 stav 5 Ustava Crne Gore jer nije pozvao na razgovore o mandataru za sastav Vlade sve predstavnike političkih partija zastupljenih u Skupštini Crne Gore, a što je bio dužan da učini. Naime, poziv nisu dobile partije: Demos, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Radnička partija i Savez građana CIVIS, dok je pozvana Liberalna partija koja ima jednako mandata kao i prethodno nabrojane stranke. Takvu selektivnost Ustav Crne Gore ne poznaje.

Konstatujemo da Đukanović tim činom nije pozvao na razgovor ni Miodraga Lekića, koji je dogovorom parlamentarne većine dobio podršku 41 poslanika da bude mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, a koji je kao predsednik partije Demos i njen predstavnik, što je jasna povreda najvišeg pravnog akta.

Takođe, sasvim je neustavno njegovo pozivanje na potpise poslanika kao uslovu za predlog mandatara jer takva obaveza po Ustavu ne postoji. Iz javne podrške svih činilaca parlamentarne većine od 41 poslanika, Đukanović se mogao nedvosmisleno uveriti da Miodrag Lekić ima nespornu podršku da bude mandatar za sastav Vlade. Prema tome, to je bila opštepoznata stvar koja se u pravu dodatno ne dokazuje.

Napominjemo da je predsednik Crne Gore obavezan da po Ustavu Crne Gore predloži mandatara, a naročito je važno da konkretnoj osobi poveri mandat kada postoji gorenavedena podrška kandidatu za mandatara, što on nije učinio, već neustavno odbio da ga predloži, iako je imao javan i očigledan uvid u saglasnost svih partija parlamentarne većine oko tog pitanja, o čemu ga je 19. septembra 2022. godine, dakle pre isteka vremena od 30 dana nakon izglasavanja nepoverenja vladi Dritana Abazovića, u ime svih stranaka parlamentarne većine i 41 poslanika, dopisom obavestio predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Ta činjenica je, na kraju, iako to nije ustavna obaveza, potvrđena i potpisima 41 poslanika, koji su, takođe, dostavljeni predsedniku Crne Gore.

Ovim postupcima Milo Đukanović je nesumnjivo povredio Ustav, te stoga zahtijevamo da Skupština Crne Gore pokrene postupak za razrešenje predsednika Crne Gore“, stoji u dokumentu koji su potpisali poslanici parlamenatrne većine. Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply