Društvo

Na današnji dan pre 23. godine u Prištini ubijen Momir Stokuća

Fotoreporter i saradnik Politike Momir Stokuća ubijen je na današnji dan 1999. godine u Prištini. Policija Privremene administrativne misije Ujedinjenih nacija na Кosovu (UNMIК) je u večernjim satima na poziv otišla u ulicu Đure Jakšića 15 u centru Prištine i u kući gde je živeo Stokuća zatekla njegovo beživotno telo.

1999 – Teroristi takozvane OVK su u njegovoj kući u Prištini ubili fotoreportera Momira Stokuću, istaknutog umetničkog fotografa sa Kosmeta.

Tamo su uočili sporedna vrata kuće Momira Stokuće i njegovo telo u spavaćoj sobi.

Istraživanje Udruženja novinara Srbije (UNS) koje je 2018. godine sprovela Jelena L. Petković otkriva da je prijava polciji UNMIК-a „nestala“, a kao razlog se navodi promena nadležnosti i selidba izvršnih organa.

Stokućina sestra Branka Damjanović je tada za UNS rekla da je za 19 godina koliko je bilo je prošlo od bratovog ubistva nijedan istražni sudija nije pozvao i da ne zna ko je ubica.

Damjanović je za sajt UNS-a 2018. godine novinarki Petković rekla da je porodica za ubistvo saznala u vestima.

Ona je tada dodala da godinu dana nakon ubistva brata nije dobila nikakve informacije te je krenula sama da istražuje.

„UNMIК policija mi je dala papir koji sam morala da ostavim u bolnici kada sam preuzimala telo. Tada sam se kući vratila sa jednim dokumentom, sa umrlicom. Naredne godine, sa komšijom Albancem, otišla sam u policiju da pitam za istragu, da tražim neki odgovor“, istakla je Damjanović i dodala da je konačan odgovor bio da ne poseduju ništa od dokumentacije.

UNS svake godine na godišnjicu Stokućinog ubistva podseća na ovo ubistvo, ali podatke o njemu ne poseduju ni Euleks, ni Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji, a ni Specijalno tužilaštvo Кosova.

Momir Stokuća je ubijen u noći 21 na 22. septembar 1999. godine, a tri dana kasnije je sahranjen u Gračanici.

Categories: Društvo

Leave a Reply