Društvo

Darija Kisić na Krfu: Sloboda za koju su se naši preci izborili najvrednije što imamo

Srbija nikada neće zaboraviti stradanje, patnju i žrtvu srpskih junaka, nijedan grob i nijednog vojnika koji počiva u Plavoj grobnici, poručila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, koja je na ostrvu Vido predvodila centralnu državnu komemorativnu svečanost odavanja počasti i polaganja venaca povodom 106. godina od iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva Krf i Vido

Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kisić je u okviru ceremonije položila vence u Mauzoleju i na Mornaričkom krstu na ostrvu Vido, i u „Plavu grobnicu“, na otvorenom moru.

„Pamtimo svaki kilometar koji ste prešli, svaku muku koju ste izmučili i bol koji ste pretrpeli, pamtimo i kažemo večno hvala za sve što ste učinili za nas i našu slobodu“, istakla je Kisić, koja podsetila na pomoć bratskog grčkog naroda srpskoj vojsci tokom boravka na Krfu.

Kisić je navela da je zahvaljujući nesebičnoj pomoći stanovnika tog ostrva, srpska vojska uspela da preživi, da se osnaži i da bude jaka za nove juriše ka slobodi, ka otadžbini i ka konačnoj pobedi u Prvom svetskom ratu.

Ministarka je navela da je našim precima sloboda bila važnija od života, a ljubav prema otadžbini zvezda vodilja koja im je davala snagu da nastave borbu. Sloboda za koju su se naši preci borili i izborili, kako je dodala ministarka Kisić, ni danas nema cenu, ni alternativu i ona je nešto najvrednije što imamo.

„Samo kada živimo u miru možemo da radimo, gradimo i napredujemo u svakom smislu, sanjamo velike snove, ostvarujemo nove ideje, da bi naša Srbija bila još bolje mesto za život svih njenih građana. Zato se svom snagom, svim srcem i svakog trena borimo za našu Srbiju, za mir i prosperitet, za slobodu“, naglasila je ministarka Kisić.

„Sa ponosom se sećajući predaka koji su svoje živote dali za našu slobodu, mi danas odajemo poštu našim junacima, ponosni što smo njihovi potomci, uz obećanje da ćemo večno stajati pod zastavom slobode, mira i bolje budućnosti“, rekla je Kisić.

Ministarka Kisić upisala je u Spomen-knjigu: „Srpski junaci, zauvek ćemo pamtiti vaše stradanje i patnju, ali i vašu hrabrost i borbu kako bismo mi danas živeli u miru i slobodi. Na tome smo vam večno zahvalni. Živela Srbija!“.

Počast srpskoj vojsci na ostrvu Vido odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Republike Grčke, opštine Centralni Krf, policije i vojske Krfa, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda. Izvor: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije

Categories: Društvo

Leave a Reply