Društvo

Petković: UN garant Rezolucije 1244

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UN na Kosovu (UNMIK) Karolinom Zijade o aktuelnoj situaciji,  istakavši da su Ujedninjene nacije za Srbiju važan sagovornik i garant primene Rezolucije Saveta bezbednosti OUN 1244, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je naveo da su nedavni „jednostrani i protivpravni potezi Prištine u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama direktna pretnja urušavanju dijaloga, što vodi destabilizaciji situacije na terenu“.

„Stabilnost i mir su“, prema Petkovićevim rečima „podjednako u interesu i srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i čitavog regiona, međutim jasno je da politički predstavnci Albanaca ne dele to mišljenje i da zato svakodnevno izazivaju krizne situacije na terenu“.

„Nedavno ranjavanje srpskog devetnaestogodišnjeg mladića Nemanje Mitrovića kod Obilića, od strane albanskih razbojnika, poslednji je u nizu incidenata izazvanih antisrpskom politikom i retorikom punom mržnje prema srpskom narodu, koja se svakodnevno može čuti u Prištini“, kazao je Petković.

On se osvrnuo i na slučaj Nikole Nedeljkovića (20), koji je za Vidovdan uhapšen na Gazimestanu i osuđen na osam meseci zatvora.

Kako se dalje navodi, Petković je „podsetio da je od početka prošle godine do danas bilo 222 napada na srpsko stanovništvo, a broj etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu, crkve i manastire, porastao je za 60%, u odnosu na period pre dolaska Aljbina Kurtija na vlast“.

„Uprkos svemu, Beograd će nastaviti da traži kompromisna rešenja smatrajući da na taj način zapravo radi u interesu svih čija je ambicija da žive u stabilnom i prosperitetnom društvu, iako je jasno da među političkim predstavnicima Albanaca sa Kosova i Metohije postoji sve manja spremnost za to, što najrečitije potvrđuje činjenicada je prošlo više od devet godina od postizanja sporazuma o Zajednici srpskih opština, koja do danas nije uspostavljena“, istakao je Petković.

„Postignut sporazum u oblasti energetike, otvorio je mogućnost za postizanje pomaka i u drugim oblastima, pre svega u rešavanju pitanja nestalih, međutim i tu je prištinska strana pokazala da nije spremna za saradnju“, naglasio je Petković. On je skrenuo pažnju i na česte zabrane ulaska na Kosmet srpskim zvaničnicima, zaključuje se u saopštenju. Kancelarija za KiM

Categories: Društvo

Leave a Reply