Društvo

FOTO DANA – Vučić odlikovao Orbana: Srbija i Mađarska čuvari južnih vrata Evrope

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas premijeru Mađarske Viktoru Orbanu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Vučić je rekao da je Orban bio uz Srbiju u njenim teškim trenucima i zahvalio mu se na prijateljstvu koje je pokazao prema Srbiji. Posebno mu se zahvalio na doprinosu koji je dao u razvijanju odnosa Srbije i Mađarske.

– Ovo odlikovanje dodeljujem izuzetnom prijatelju Republike Srbije za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje, rekao je Vučić u Predsedništvu Srbije u Beogradu nakon dodele odlikovanja.

To je, prema njegovim rečima, najviše odlikovanje Republike Srbije.

Viktor Orban je na konferenciji za medije u Beogradu rekao da mu je čast da primi ovo priznanje od Srbije i da ga smatra kao podsticaj za dalji rad.

– Smatram da ovo priznanje nisam dobio za ono što sam do sada učinio već za sve ono što ću tek učiniti na razvijanju odnosa Srbije i Mađarske, rekao je Orban.

Orban je rekao da je misija i Srbije i Mađarske da „odbrane južna vrata Evrope“.

– Pošto se migracije iznova i iznova ponavljaju, naša zajednička misija je da te procese kanališemo, rekao je Orban.

Na konferenciji za medije u Predsedništvu Srbije Viktor Orban je kritikovao sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji zbog invazije Kremlja na Ukrajinu.

On je rekao da sankcije obično uvode oni koji su jači protiv onih koji su slabiji.

– Ali kada vidim energetske sankcije, vidim da smo mi u Evropi energetski patuljci, dok je Rusija energetski džin. Takva stvar ne može voditi ka dobrome, rekao je Orban i dodao da su sankcije loše, bolne i mnogo koštaju.

On je dodao da niko nije u lakoj situaciji, pošto se o sankcijama uglavnom odlučuje na mestima „koja su bezbedna i koja su daleko od zemlje protiv koje se sankcije uvode“.

– Lako je da se sankciona politika kroji iz Pariza, Brisela, Madrida ili Berlina, ali smo mi bliži sankcionisanoj zemlji, to jest Rusiji. Zato ne iznenađuje ako mađarski stav radikalno odstupa od briselskog, rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, sankcije koje su „uveli zapadnjaci“ loše utiču na Mađarsku.

–  Ukoliko bi se sankcije ukinule, situacija bi se odmah poboljšala, rekao je Orban.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija nije pridružila sankcijama EU protiv Rusije, jer je pozicija zvaničnog Beograda još teža od one u kojoj je Mađarska.

Vučić je dodao da je narednih šest meseci „od ključne važnosti za opstanak srpskog i mađarskog naroda’.

– Zato smo se dogovorili da zajednički radimo na svemu i da sve svoje akcije ubrzamo po sto puta, da ne gubimo vreme na besmislene birokratske procedure već da uradimo sve što možemo da pomognemo jedni drugima tokom zime, rekao je Vučić. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply