Društvo

Reka naroda stigla do Hrama –  Patrijarh Porfirije na molebanu: „Ne želimo da nam bilo ko nameće vrednosti i svoj način života“

U Beogradu je ispred Patrijaršije počela nova velika litija za spas Srbije, protiv gej parade i očuvanja Kosova i Metohije. Građani koji se protive Evroprajdu, krenuli su od Patrijaršije u protestnu povorku koju su nazvali „Litija za spas Srbije“.Na skupu je, pre šetnje, upućen poziv okupljenima, na molbu policije, da ne nasedaju na provokacije „neprijatelja“ ako ih bude. Zatim je pročitan „Oče naš“.Najavili su da će se sa ikonama okupiti isti dan ukoliko bude šetnje u sklopu Evroprajda i ukoliko MUP ne zabrani tu šetnju. Kako su istakli danas će se znati i konačan stav crkve. Učesnici litija se kreću ka Hramu Svetog Save gde je u organizaciji Svetog arhijerejskog sinoda SPC, ispred Hrama Svetog Save održava moleban za svetinju braka i porodice, za slogu i mir u našem narodu.

Moleban služi patrijarh Porfirije sa sveštenstvom. Uz patrijarha, sasluživali su i episkop raško-prizrenski Teodosije, vladika bački Irinej, episkop šumadijski Jovan, kao i više arhijereja.

„Ne želimo da nam bilo ko nameće svoje vrednosti i svoj pogled na svet i svoj način života. Nećemo da nam bilo ko kaže šta mi treba da budemo, jer nama je mera i kriterijum Hristova reč, govori nam šta je dobro a šta nije, šta je Bogom ustanovljeno kao prirodno, a šta je neprirodno“, poručio je patrijarh Porfirije u govoru posle molebana. Sama reč porodica u srpskom jeziku je jednostavna i jasna i kazuje nam da muško i žensko u želji da budu jedno stupaju u zajednicu i da bi imali porod, porodicu, rekao je patrijarh. „To je naša vera, znamo šta je muško a šta je žensko. Ali, danas smo suočeni sa talasima, sa cunamijem, najezdom novih sistema vrednosti koji se i nevidljivim radovima, ispod radara, nameću sa ciljem da unište prirodni ili civilizacijski poredak, da uspostave nova pravila. U tom vrtlogu namera je da se poruše identitetski temelji i stubovi pojedinca i zajednice, da sve postane krhko“, naveo je patrijarh Porfirije.

Epilog ovih ideologija nije samo da izgubimo ideju o tome šta je muško a šta žensko, već nas ove nove ideologije vode ka tome da nećemo moći sa sigurnošću da kažemo ni šta je to čovek, kazao je patrijarh, napomenuvši da već ima takvih ideja i glasova.

Građani nose krstove, barjake sa likom svetaca, kao i ikone, a ispred hrama se vijore zastave Srbije, Beograda i SPC. Na barjacima iznad mase okupljenih vernika zastave su sa likom Patrijarha Pavla, Belog anđela, Hrista, Svetog Save.

Ispred bine predstavnici sveštenstva, drže transparent sa natpisom: „Sveti oče Savo, moli Boga za nas“.

Ispred Hrama, na platou, postavljena je bina koju krase dva buketa cveća i ikona Bogorodice trojeručice.

Takođe, iznad okupljenih građana, prostire se i velika zastava Srbije.

Veliki broj građana prethodno se u litiji okupio ispred Patrijaršije i pešice došao do Hrama Svetog Save. Sinod SPC pozvao je u petak vernike da dođu ispred Hrama na svenarodni moleban, kojem prisustvuje više arhijereja crkve. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply