Društvo

VRANJE: Povodom Dana oslobodjenja položeni venci i cveće na spomenik Revoluciji

Povodom 7. septembra, Dana oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu, organizovan je skup na platou kod Pedagoškog fakulteta, ispred Spomenika revoluciji.

Sloboda se slavi, i upravo 7. septembar jeste datum, koji je zlatnim slovima upisan u istoriju našeg grada. To je dan kada je Vranje oslobođeno od okupatora u Drugom svetskom ratu.

Sećanja na ovaj datum ne blede, a poštovanje prema oslobodiocima duboko je usađeno u svakom od nas. Puni ljubavi prema otadžbini i budućim pokoljenjima rodoljubi ovog kraja dali su svoje živote, svesni da sloboda nema cenu.

Platili su je svojim životima, a potomstvu ostavili u amanet da je čuvaju iznad svega, jer samo u slobodi jedna država može da sačuva svoj nacionalni identitet i državne interese.

Naš zadatak je da negujući slobodarske vrednosti predaka mi, njihovi potomci, moramo nastojati da trasiramo put kojim će u budućnosti ići naša deca i buduće generacije. To je slobodarski duh koji se temelji na pravim vrednostima, za koje se zalažemo svi mi kao i moderna Evropa kojoj težimo. Vrednostima koje znače napredak, rast i razvoj našeg društva. Upravo zbog svega toga i u godinama koje su pred nama trudićemo se da nastavimo politiku mira, tolerancije, osnaživanja našeg grada u svakom smislu te reči.

Pre svega infrastrukturnim i komunalnim uređenjem, dovođenjem novih investitora, stvaranjem uslova za ostanak mladih i razvojem naše društvene zajednice u celini”

O istorijskim činjenicama govorio je brigadni general Zoran Lubura, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Vranje.

,,Nikada ne smemo da zaboravimo naše potomke i njihovu borbu za slobodu. Naša je dužnost da ih se sećamo, da ih pominjemo i da na mlade generacije prenosimo slobodarsku tradiciju, jer ko ne poštuje prošlost, ne može da se nada svetloj budućnosti.

Mi danas živimo u miru i slobodi, ali nismo spokojni, jer je međunarodna scena opterećena izazovima i rizicima koji prete da ugroze i našu bezbednost. Zbog toga moramo biti jedinstveni i složni u odbrani slobode i naših nacionalnih interesa. Želim vam da živimo i stvaramo u miru i da generacijama koje dolaze ostavimo mir, slobodu i povoljne uslove za život”, istakao je Lubura. Na spomenik palim borcima cveće i vence položili su gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, narodni poslanik Dragan Nikolić, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić sa saradnicima, delegacije 4. Brigade Kopnene vojske, BIA, Policijske uprave, SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika, Srpskih ratnih veterana i Pokreta veterana Vranje.

Categories: Društvo

Leave a Reply