Društvo

NAŠ UGAO-KLJUČ JE U “MELITINU”: Pčelinji otrov uništava stanice raka dojke

U sklopu studije koju su u saradnji proveli Institut za medicinska istraživanja Harry Perkins i Univerzitet Zapadne Australije korišćen je otrov 312 medonosnih pčela i bumbara kako bi se istražila njegova antikancerogena svojstva na kliničke podtipove raka dojke, među kojima i trostruko negativan rak dojke (TNBC), kod kojega su mogućnosti lečenja ograničene.

Članovi australijskog tima, što ga je vodila mlada naučnica dr. Ciara Duffy, otkrili su da otrov i njegova glavna komponenta melitin ne samo da brzo uzrokuju smrt “trostruko negativnog karcinoma dojke i HER2 stanica raka dojke” već su to uspeli postići u koncentracijama koje nisu naštetile normalnim stanicama.

TNBC je redak oblik raka dojke i čini samo 10 do 15 posto svih slučajeva, naveli su iz Instituta. To je vrsta raka dojke u kojemu na površini tumorskih stanica nisu prisutni estrogenski i progesteronski receptori niti je prekomerno izražen HER2 protein. Zato su mehanizmi koji tu vrstu raka podstiču na rast i deljenje uglavnom nepoznati i zbog toga se ta vrsta raka izuzetno teško leči. Trenutno nema klinički upotrebno ciljanih tretmana za TNBC, mogućnosti lečenja su ograničene, a prognoze često loše.

 “Ustanovili smo da je pčelinji otrov izuzetno moćan. Otkrili smo da melitin uspeva uništiti membrane stanica raka u roku od 60 minuta”, napisala je dr. Duffy u objavi na internetskoj stranici Instituta u sredu.

Istovremeno je melitin imao još jedan izvanredan učinak – za samo 20 minuta značajno je smanjio hemijske poruke stanica raka, ključne za rast i deljenje stanica raka.

Australijski naučnik, prof. Peter Klinken, je komentirao da studija ukazuje na to da melitin uspeva omesti signalne puteve unutar stanica dojke te tako sprečiti umnožavanje stanica.

Istraživanjem je testirano može li se melitin koristiti u kombinaciji s postojećim hemoterapijskim lekovima za lečenje vrlo agresivnih vrsta karcinoma dojke.

Dr. Duffy je pojasnila kako su ona i kolege otkrili da melitin stvara rupe na membranama stanica karcinoma dojke, što potencijalno omogućuje ulazak ostalih tretmana u stanicu raka da bi se još uspešnije uticalo na staničnu smrt.

Tehnika kombinovanja “melitina i docetaksela (hemoterapijskog leka) pokazala se izuzetno uspešno u smanjenju rasta tumora kod miševa”, rekla je Duffy.

Rezultati studije objavljeni su u naučnom časopisu Nature Precision Oncology.

Categories: Društvo

Leave a Reply