Društvo

Obeleženo 770 godina Manastira Morača

Svečanom akademijom, na kojoj su govorili mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i akademik Miro Vuksanović u Kolašinu je obeleženo 770 godina postojanja manastira Morača.

U istoriju i slobodu Manstira Morača, kazao je Joanikije, upisali su se podjednako Moračani, Rovčani, Župa nikšićka, Drobnjaci, Uskoci, Piperi, Bejlopavlići, Kolašinovići, Plana, Vasojevići…

Prema njegovim rečima, pored bogate duhovne i kulturne, manastir Morača ima i „epsku junačku povjesnicu“.

Joanikije je rekao da je je manastir podigao „veliki knez Stefan Nemanjić, sin Vukanov, unuk Nemanjin, sinovac svetoga Save“.

„Manstir Morača ove godine proslavlja veliki jubilej, sedam vekova i sedam decenija od svog osnivanja. Taj jubilej doživljavamo kao punoću posvećenog vremena, koje se preliva u večnost… Prvobitna slava ove nemanjićke zadužbine sijala je preko 200 godina, da bi je privremeno zatamnila turska okupacija. Ne samo Moraču, nego i celu Srpsku pravolsavnu crkvu (SPC). Dade Bog srpskoj crkvi velikog Makarija Sokolovića, koji obnovi Pećku patrijaršiju 1557. godine, a zapusteloj Morači igumana Tomu i kneza Vukića da je iz ruševina vaskrsnu i obnove. Novi morački ktitori nemanjićkog duha zapališe sveću slobode i stvarlački duh u sve naredne generacije moračkih igumana i monaha“, rekao je on.

Poslije te obnove, kazao je mitropolit, „narednih 200 godina u Morači se neguju pravoslavna duhovnost i srpska pismenost, živopis i ostale umetnosti…“

To je bilo vreme, kako je rekao „intenzivne veze sa Svetom Gorom i Pećkom patrijaršijom“.

„Govori se da je u moračkoj lavri bilo više sabora srpskih arhijereja i da je na jednom od njih 1648. godine izabran srpski patrijarh Gavrilo Rajić. Morača je istovremno saborno mesto i stecište najpoznatijih srpskih umetnika 17. i 18. vijeka , među kojima se posebno ističu pop Strahinja Budimljanin, Georgije Mitrofanović, nenadmašni Jovan i njegov učenik Radul, pa sve do do dvojice bokokotorskih slikara, oca i sina Dimitrija i Gavrila“, kazao je Joanikije.

Prema njegovim rečima, Morača je „duhovna mati vrsnih arhijereja istorije SPC – Silvestra skopskog, Jefimija valjevskog, Mitrofana Bana, mitropolita Amfilohija i svesrpskog patrijarha, ujedinitelja i mučenika Gavrila Dožića“.

Prema rečima Vuksanovića, morački manastir je duhovno središte Rovčana i Moračana, ali ne samo njih.

Kako je rekao, to je mesto gde se pokazivala iskrena ljubav i odanosti svom imenu.

„Kao što će biti na sjutrašnji dan i svaki naredni koji dolazi, da oglasi mir, slogu i opraštanje u današnjoj Crnoj Gori. Da se iznose kolijevke okumnice, kao što je to činio sveti Petar Cetinjski. Da svi koji se kazuju Srbi, Crnogorci i ostali u Njegoševoj zemlji paze jedni druge… Da oburdavaju svakoga ko misli da je Crna Gora njegova imovina i ko hoće da je zapuči u svom džepu“, rekao je Vuksanović.

Kako je rečeno na svečanoj akademiji, „predanja i legende kazuju da je za zidanje hrama korišćen raznovrstan građevinski materijal, domaći mermer, raznobojni kamen i žuta siga iz drobnjačke Tušine“.

Akademiji su prisustvovali predsednik Skupštine opštine (SO) Kolašn Milan Đukić, lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović.

Prema predanju, „kamene blokove od majdana do temelja manastirskih, dodavali od ruke do ruke, ljudi preko brda, kanjona, klisura, rijeka, gora i livada praveći dan hoda dugu kolonu, istovremeno, sprovodeći njegovu brzu i jeftinu gradnju“.

Posljednji turski napad na manastir desio se 11 juna 1877. god kada je iguman Mitrofan Ban lično predvodio bataljon koji je odbranio hram.

U kulturno umjetničkom programu obilježavanja 770 godina postojanja moračkog manastira učestvovali su hor Sveti Marko iz Podgorice, guslar Đorđije Koprivica, te KUD „Mijat Mašković“ i polaznici škole vjeronauke iz Kolašina.

Danas je u manastiru Morača liturgiju služio Joanikije sa sveštenstvom. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply