Nekategorizovano

KOSOVO I METOHIJA – SNF: Šta je sa Srbima južno od Ibra?

„Nakon pet godina na mestu predsednika Vlade Republike Srbije gospođa Ana Brnabić je najavila posete samo rubnim delovima pokrajine“, navodi se u saopštenju za javnost Srpskog nacionalnog foruma (SNF) i traži odgovor na pitanje šta je sa Srbima južno od Ibra.

„Srbi Кosova i Srbi Metohije u svojim sredinama takođe žele da ugoste srpsku premijerku. Međutim, to im čak nije ni ponuđeno. Verovatno nije ni predsednici vlade predloženo, jer smo sigurni da ona to ne bi odbila“, navodi se u saopštenju..

Iz SNF-a podsećaju da se Srbi južno od Ibra suočavaju sa izazovima koji su različiti od onih koje imaju Srbi na severu.

„Zašto je premijerka odabrala da poseti samo sever? Imali to veze sa reciprocitetom i sa posetom ministara kosovske vlade jugu Srbije? Donekle smo mogli da razumemo reciprocitete koji su u funkciji navodnog sprovođenja Briselskog sporazuma. Javno pitamo predsednika i premijerku Republike Srbije, otkud sada reciprocitet koji najdirektnije dovodi u vezu severno Кosovo (teritorija R. Srbije) i tzv. Preševsku dolinu (teritorija R. Srbije)“, pitaju iz SNF-a.

„Mogli bi smo, do negde, da razumemo eventualnu posetu predstavnika Vlade Republike Alabnije tom delu naše države, kao matične države Albanaca. Uz reciprocitet, da naš predsednik poseti nacionalno ugrožene Srbe u Skadru i okolini. Ali, šta će ministri Vlade Кosova (koju Srbija ne priznaje) u tom delu Republike Srbije!? Nije li to još jedan kamen u temelju nezavisnosti Кosova?“, dodaje se.

SNF, kako se dalje navodi, „ne bi voleo da je razlog tome višegodišnja najava predsednika Republike Srbije da teritorije ’ispod Ibra gubimo’, da je on oduvek bio za razgraničenje, i da su ove dve uslovljene posete uvod u psihološku pripremu srpske javnosti za ostvarenje ’večite želje predsednika’ da podeli Кosovo, ali i južnu Srbiju, kako bi razmenio teritorije i razgaraničio se sa Albancima“.

„SNF pita, koja je uloga Srpske liste u čitavoj ovoj ujdurmi i da li svojim ponašanjem daje legitimitet takvoj politici predsednika? Nije li to i razlog što se na jugu već sve glasnije govori da je Srpska lista (SNS) lista severa, te su funkcioneri SL pristali i odlučili da premijerka Brnabić podseti samo sever Кosova i Metohije. A šta je sa jugom? Žive li tu Srbi ili su oni otpisani?“, stoji u saopšenju.

„Ana Brnabić ima priliku da pokaže da strahovanja SNF nemaju osnova, kao i da Srbi ’južno od Ibra’ nisu otpisani. Stoga je pozivamo da u sklopu svoje posete, poseti i centralno Кosovo, da poseti Pomoravlje, da poseti Šar planinu, da poseti Metohiju“, zaključuje se u saopšenju dostavljenom medijima iz SNF-a. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Nekategorizovano

Leave a Reply