Društvo

Obeležena 81 godina od ustaškog zločina nad 12.000 Srba u Garavicama

U Garavicama kod Bihaća obeležena je 81 godina od ustaškog zločina nad 12.000 Srba.

Parastosu, koji je služilo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, prisustvovao je savetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević i savetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske general Milan Torbica. Obeležavanju su prisustvovali i srpski predstavnici u institucijama BiH, predstavnici više lokalnih zajednica, Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka, SUBNOR-a Srpske, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog, kao i Odbora “Garavice 1941” i Udruženja građana “Una”, potomci stradalih, brojni građani.

U ime Srbije prisutni su bili predstavnici Konzulata u Mostaru. Obeležavanje je organizovao Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Nakon parastosa u Spomen području u Garavicama položeni su vijenci i cveće.

Početkom Drugog svetskog rata 1941. godine ustaše su u mestu Garavice, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, pobile 12.000 srpskih civila. Među žrtvama je bio i veliki broj dece.

Garavice, mesto udaljeno dva i po kilometra od centra Bihaća, jedno je od najvećih stratišta srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Prema engleskim obaveštajnim podacima, na širem području Bihaća ubijeno je između 14.000 i 14.500 ljudi, a vlasti bivše Јugoslavije su prikrivale masovne pokolje i ubistva Srba zbog proklamovanja ideje bratstva i jedinstva kojom su potpuno izjednačile krvnika i žrtvu. Autor-foto: RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply