Društvo

TUGA I PONOS: Srpsko vojničko spomen obeležje „Mali Zejtinlik“

Srpsko vojničko spomen-groblje Mali Zejtinlik nalazi se u naselju Sokolačke njive u Sokocu. Građeno je po uzoru na Solunsko groblje srpskim dobrovoljcima Zejtinlik u Solunu – Grčka. Na centralnom platou spomenika nalazi se Spomen krst i Spomen crkva Svete Petke.

Nakon potpisivanja Dejtonskog spotazuma, veliki deo teritorije tadašnjeg Srpskog Sarajeva pripao je Federaciji BiH, nakon čega je došlo do masovnog egzodusa Srba. Ostavljajući svoja vekovna ognjišta, sarajevski Srbi izvršili su prenošenje posmrtnih ostataka srpskih boraca na slobodnu teritoriju, od čega je jedan deo organizovano prenet u Sokolac. Srpsko vojničko spomen-groblje, kako ga je narod nazvao – Mali Zejtinlik, osveštao je Njegovo visokopreosveštenstvo blaženopočivši mitropolit dabrobosanski gospodin Nikolaj.

Mali Zejtinlik je večna kuća hiljadu srpskih boraca koji su stradali u poslednjem Odbrambeno- otadžbinskom ratu. Prosečna starost sahranjenih boraca je 25 godina. Krstovi u Malom Zejtinliku u besprekornom stroju, baš kao nekad i junaci na braniku otadžbine, Sokolac, Sarajevsko-romanijsku regiju i celu Republiku Srpsku čine svetilištem gde je gromoglasna tišina nadvladala svaku reč.Izvor-foto: TO Sokolac

Categories: Društvo

Leave a Reply