Društvo

Rijeka: Sveštenik odbio da krsti dete homoseksualnog para

Odbijanje sveštenika Kristijana Zeba s riječkih Srdoča da krsti dete začeto veštačkom oplodnjom ženskog homoseksualnog para izazvalo je buru reagovanja u Hrvatskoj, a riječka Nadbiskupija se još nije oglasila.

Svetovna javnost nije sva na strani sveštenika, koji je ostao dosledan, jer smatra da je takav čin protiv crkvenog učenja i da dete neće biti odgajano u duhu katoličke vere.

Argument sveštenika je da je homoseksualni par već u grehu, jer žive u suprotnosti sa učenjem katoličke crkve.

„Sami dobro znamo da je nauk katoličke crkve da brak čine isključivo muškarac i žena, sve drugo je neprihvatljivo”, kaže sveštenik Zeba, preneo je Tanjug.

Sveštenik je o svemu vernike obavestio na Fejsbuku i upozorio da vredjanja nema.

„Meni je savest potpuno čista i mislim da je to po meni jedino ispravno”, rekao je Zeba.

Teolog Zoran Grozdanov u mnogo čemu se ne slaže sa Zebom. Smatra da Crkva ipak nije skup pravila isključivo za moralno podobne ljude.

„U teološkom smislu, mislim da tu dolazi do moralističke zbrke koja je jako prisutna u hrišćanstvu poslednjih godina, pogotovo u Hrvatskoj. Naime, krštenje kao sakrament je dar, a da bi dar bio dar, mora biti nezaslužen, to znači da ne zavisi od predispozicija onoga koji ga prima, pa ni njegovih roditelja”, kaže Grozdanov.

Dodaje da bi Crkva trebalo da uključuje i da funkcioniše na milosti, a ne na tome da li ljudi žive ispravne ili neispravne živote.Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply