Društvo

SAZNAJEMO: Počinje školska godina za prizrenske bogoslove

U obnovljenoj Bogosloviji Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu uskoro treba da započne nova školska godina.

Tridesetak đaka ove škole, ujedno su i najbrojniji srpski stanovnici carskog grada u vreme školske godine i njihov dolazak predstavlja veliku radost za preostale Prizrence i celu Eparhiju raško-prizrensku.

– U ove dane kada cela naša Crkva, zajedno sa državom Srbijom, ulažu velike napore da se očuva naš narod na Kosovu i Metohiji, sa velikom blagodarnošću Bogu možemo da kažemo da je od ove godine, zahvaljujući prilozima naših dobročinitelja, Eparhija raško-prizrenska, obezbedila putem stipendija, da svi novi učenici Prizrenske bogoslovije imaju besplatno školovanje, udžbenike i internat (uključujući i upis škole za nove učenike). Na taj način Eparhija raško-prizrenska će, zahvaljujući pomoći dobrih ljudi, moći da podmiri sve troškove školovanja učenika. Tako ćemo najviše izaći u susret roditeljima, koji su svoju djecu poslali u Prizren, da bi učili bogosloviju- poručio je Episkop raško-prizrenski Teodosije koji je ujedno i rektor Prizrenske Bogoslovije.

Vladika se nada da ć ovo biti dodatni motiv za  mnoge roditelje da svoju decu, koja žele da započnu bogoslovsku školu, pošalju upravo u Prizrensku bogosloviju.

– Time će dati veliki doprinos našoj Crkvi i Eparhiji sa njenim vernim narodom, pošto je Prizrenska bogoslovija jedan od najvažnijih stubova crkvenog i narodnog života na Kosovu i Metohiji- naglasio je Vladika Teodosije.

Svako ko želi da bogoslovsko obrazovanje stiče u carskom gradu i jednoj od najeminentnijih bogoslovskih škola, sve potrebne informacije mogu dobiti na sajtu: (www.boglosovijaprizren.org), putem telefona 020/610-007 ili putem e-adrese bogoslovijaprizren@gmail.com

Prizrenska bogoslovija osnovana je 1871. godine i dala je veliki broj crkvenih djelatnika, arhijereja, sveštenika, monaha i profesora, koji su obilježili istoriju Srpske pravoslavne crkve u poslednjih 150 godina njenog postojanja.

Nakon potpune obnove svih školskih objekata 2016. godine, Prizrenska bogoslovija jedna je od najbolje opremljenih škola kod nas, sa najsavremenijim uslovima za internatski život i učenje bogoslovaca.Izvor-foto:Bogoslovija Prizren

Categories: Društvo

Leave a Reply