Društvo

TRADICIJA: Srbi u Đakovici obeležili manastirsku slavu

U manastiru Uspenja Presvete Bogorodice, u Srpskoj ulici u Đakovici danas je svečano  obeležena  hramovna slava Uspenje Presvete Bogorodice. Igumaniju Teoktistu, monahinju Joanikiju i Vasku Perić koje su do pre godinu dana (i povratka Dragice Gašić) bile jedini srpski stanovnici grada pod Čabratom, obradovali su vernici iz opština u okruženju koji su prisustvovali slavi, budući da raseljenim Đakovičanima nije bilo bezbedno ni ove godine da u većem broju i organizovano dođu u svoju svetinju i svoju opštinu.

Nakon Svete liturgije priređen je svečani ručak koji je upriličila Slađana Blagojević sa porodicom, koja je bila ovogodišnji domaćin slave. Kolač za narednu godinu preuzeli su mlađana braća Dušan i Stefan Jovanović i Jovan Stefanović, iz đakovičkih porodica, koji žive u severnom delu Kosovske Mitrovice.

U Đakovici je do juna 1999. godine živelo 12.000 Srba. Nekadašnja crkva a danas manastir Uspenja Presvete Bogorodice bila je spaljena u martovskom pogromu albanskih terorista 2004.godine, a nakon osam godina obnovljena angažmanom vladike raško-prizrenskog Teodosija.

U Đakovici je 1999. srušena i očišćena sa lica zemlje i velelepna crva Svete Trojice koja je krasila gradski park u centru grada, a na njenom mestu „iznikao“ je spomenik Majke Tereze, i to stanje je nepromenjeno. Srušena je i grobljanska crkva Svetog Kneza Lazara u naselju Piskoti, koja takođe nije obnovljena. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply