Hronika

Pretučena srpska starica u severnoj Kosovskoj Mitrovici

Srpkinja Božana R. (84), brutalno pretučena u svojoj kući u severnoj Kosovskoj Mitrovici u noći između četvrtka i petka, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. „Božana je žrtva najbednijih nasilnika i kriminalaca, ali i atmosfere nasilja koju Priština stvara proteklih nedelja”, naveo je u saopštenju za javnost direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković..

On je naglasio „da se često u prošlosti na Kosovu i Metohiji događalo da eskalaciju zapaljive i agresivne retorike Prištine prate upadi ekstremista u srpske sredine, koji govor mržnje svojih političkih albanskih lidera doživljavaju kao dozvolu i poziv za napade na srpska domaćinstva“.

“Očekujemo da učinioci ovog gnusnog napada, koji su prema svedočenju žrtve govorili albanski, budu što pre privedeni pravdi i da bude utvrđeno da li je motiv napada na Božanu R. isključivo koristoljublje, ili je motiv napadača bio i zastrašivanje Srba na severu Kosova i Metohije”, dodaje se u saopštenju..

Petković je istakao da ovakva vrsta napada na Srbe i njihovu imovinu najčešće ostaje nerasvetljena, posebno južno od Ibra, gde Kosovska policija, umesto zastrašivanja srpskog naroda, mora jednom za svagda da se suoči sa ogromnim nabojem albanskog ekstremizma usmerenog prema svemu što je srpsko.

“Policija, međutim, ne može istovremeno i da štiti i da zastrašuje građane, i zato apelujemo još jednom na smirivanje tenzija na Kosovu i Metohiji i povlačenje specijalnih albanskih policijskih snaga sa severa pokrajine, kako bi se građanima vratio osećaj sigurnosti, a društvo ponovo počelo da funkcioniše na mirnodopski način”, zaključuje se u saopštenju kancelarije za Kim. Foto Kancelarija za KiM

Categories: Hronika

Leave a Reply