Društvo

Oprezno ovog vikenda: Policija pojačano kontroliše saobraćaj u celoj zemlji

Saobraćajna policija će tokom vikenda pojačano kontrolisati saobraćaj u celoj zemlji.

Razlog su očekivane gužve zbog završetka turističke sezone i početka školske godine, najavljuju u MUP-u. Kontrolisaće se prekoračenje dozvoljene brzine kretanja, nepropisno preticanje, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci, nekorišćenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korišćenje telefona tokom vožnje. Analize pokazuju da je najčešći uticajni faktor koji uzrokuje saobraćajnih nezgoda sa poginula – neprilagođena brzina, a o značaju

sigurnosnog pojasa govori podatak da od 46 putnika koji su poginuli u vozilima od početka godine, čak 36 nije koristilo sigurnosni pojas (78 odsto), a od 106 poginulih vozača sigurnosni pojas nije koristilo njih 55 (52 odsto).

Takođe, zbog saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile u prethodnih nekoliko dana, a u kojima su učestvovali autobusi koji su prevozili putnike u međunarodnom prevozu u turističke svrhe, kontinuirano će se na najvažnijim putnim pravcima sprovoditi kontrola autobusa i vozača koji obavljaju prevoz putnika na međunarodnim relacijama, sa akcentom na otkrivanju prekršaja nekorišćenja propisanih odmora i prekoračenja dozvoljenog upravljanja vozilom.

Zbog početka školske godine, saobraćajna policija će sprovoditi mere koje se odnose na bezbedno učešće učenika osnovnih škola u saobraćaju, a naročito učenika prvog razreda, navode u MUP. 

U zonama škola će se kontrolisati propuštanja pešaka na pešačkom prelazu i prevoženje dece, a radarskim uređajima će se kontrolisati brzina kretanja vozila.

Categories: Društvo

Leave a Reply