Obrazovanje

Ovo je kalendar za narednu školsku godinu:

Nova školska godina sve je bliže I najverovatnije neće biti promena ni u već odavno objavljenom Kalendaru za školsku 2022/2023. godinu, kako za osmake, tako i za srednjoškolce.

Upada u oči da osnovci neće imati jesenji raspust, dok će srednjoškolci, za razliku od njih, nedelju dana manje provesti na planiranom zimskom raspustu i tako ranije krenuti u drugo polugodište, dok i jedne i druge tokom novembra očekuje produženi vikend.

Učenici osnovnih škola, odnosno oni od prvog do sedmog razreda imaće 180 nastavnih dana, sudeći prema Kalendaru, dok će školska godina za deset dana biti kraća osmacima koje čeka završni ispit i koji će imati 170 nastavnih dana.

Prvo polugodište za osnovce počinje u četvrtak 1. septembra, a završava se u petak 30. decembra.

Već u novembru osnovce čeka produženi vikend kada će se spojiti državni praznik 11. novembra sa subotom i nedeljom. Razlika u odnosu na prošlu godinu je ta što će učenici imati slobodna tri dana, dok je prošle godine u tom periodu bio jesenji raspust od devet dana.

Prvi veći odmor za učenike osnovnih škola biće za vreme zimskog raspusta koji će zvanično početi u ponedeljak 31. decembra i trajaće sve do petka 20. januara 2023.

Drugo polugodište đacima od prvog do osmog razreda počeće zvanično u ponedeljak 23. januara i završiće se u utorak 6. juna za osmake dok će se niži razredi raspustiti 20. juna 2023. godine.

Tokom drugog polugodišta osnovci će imati prolećni raspust od osam dana koji će početi u ponedeljak 10. aprila, a završiće se u utorak 18. aprila. Svečana dodela đačkih knjižica i svedočanstava održaće se tradicionalno na Vidovdan 28. juna koji 2023. godine pada u sredu i to za učenike svih osam razreda osnovnih škola.

Srednjoškolcima će takođe u novembru otići na produženi vikend nakon čega više neće imati raspuste kada je prvo polugodište u pitanju.

Zimski raspust će im međutim trajati nedelju dana kraće pa će se umesto 20. završiti 13. januara.

Drugo polugodište srednjoškolcima će početi ranije i to već u ponedeljak 16. januara. Za niže srednjoškolske razrede trajaće sve do utorka 20. juna dok će se za učenike 4. razreda gimnazija završiti u utorak 23. maja, a za učenike trogodišnjeg ili 4. razreda četvorogodišnjeg obrazovanja stručnih škola u utorak 30. maja 2023.

Prolećni raspust biće identičan kao i za osnovce. Probni završi ispit za osmake iduće godine održaće se u petak 23. marta i u subotu 25. marta dok su konačni završni ispiti planirani za sredu 21. jun, četvrtak 22. jun i petak 23. jun 2023. godine.

Učenici će polagati test iz srpskog jezika i književnosti, matematike i kombinovani test nakon čega ih čeka upis u srednje škole.

Iako je bilo spekulacija od strane epidemiologa kako će nova školska godina početi nedelju dana kasnije zbog ponovnog porasta inficiranih virusom korona u našoj zemlji. Ministarstvo prosvete je potvrdilo da do izmana, kad je početak školske godine u pitanju, neće dolazitit   te da je datum za to i dalje 1. sepembar. 2022, kako za osnovce, tako i za srednjoškolce. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Obrazovanje

Leave a Reply