Društvo

Navršavaju se 24 godine od otmice novinara Radio Prištine

Na današnji dan, pre dvadeset četiri godine, na putu Orahovac-Velika Hoča, oteti, su novinari Radija Priština Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Porodice otetih novinara, kolege i cela javnost do danas nemaju nikakve zvanične informacije o njihovoj sudbini. 

„Otmičari Đure Slavuja i Ranka Perenića nisu pronađeni, kao što nisu pronađeni ni oni koji su do sada sedam puta vandalski oskrnavili spomen-ploču, postavljenu od strane njihovih kolega kao upozorenje svima koji veruju da je zataškavanje zločina čin patriotizma i da je traganje za pravdom kratkog veka“, saopšteno je iz Kancelarije za Kim.

Dodaju i da nestanak novinarske ekipe predstavlja najveću mrlju onih koji su to počinili.

„Zavera ćutanja kojom je obavijen nestanak Đure i Ranka, predstavlja najveću mrlju na obrazu upravo onih, koji bi na Кosovu i Metohiji trebalo da se staraju o uspostavljanju vladavine prava i zakona“, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM pozivaju sve nadležne institucije da obnove istragu i procesuiraju počinioce.

„Pozivamo sve nadležne međunarodne i lokalne institucije u pokrajini da obnove istragu i procesuiraju počinioce ovog strašnog zločina i na taj način pokažu da su zaista, a ne samo deklerativno, posvećeni pravu i pravdi“, navodi se u saopštenju..

Podsećaju i na nerasvetljene otmice i ubistva drugih novinara na Кosovu.

„Ljubomir Кnežević, novinar prištinskog Jedinstva i dopisnik Politike, otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna, Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini, Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Кosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, Mile Buljević, radnik obezbeđenja u Televiziji Priština, kidnapovan je juna 1999. godine ispred Izbegličkog centra u Prištini“, objašnjava se u saopštenju. 

Кonačno rasvetljavanje ovih zločina i pronalaženje i kažnjavanje njihovih vinovnika, ali i počinilaca svih organizovanih zločina nad Srbima na Кosovu, jedini su put ka izgradnji međusobnog poverenja i normalizaciji odnosa u pokrajini“, zaključuje se u saopštenju.

Iz Kancelarije pozivaju međunarodne institucije na Kosovu da pruže zaštitu medijskim radnicima i da im obezbede uslove za bezbedan rad.

„Na kraju, tražimo od međunarodnih institucija na Кosovu i Metohiji da ulože svoj autoritet i pruže zaštitu svim medijskim radnicima i da im obezbede uslove za bezbedan i nesmetan rad“, navedeno je u saopštenju.

Categories: Društvo

Leave a Reply