Društvo

KIM: „Ne brinite, tu smo – Severna Brigada“ – novi grafiti u Mitrovici

Novi grafiti osvanuli su na ulicama Kosovske Mitrovice. Nakon „Nema predaje, KM ostaje!“, građani su danas ugledali novu poruku „Ne brinite, tu smo – Severna Brigada“.

Grafiti su ispisani šablonom uoči novog sastanka predsednika Srbije i kosovskog premijera, ali i nakon jučerašnjih razgovora Vučića sa generalnim sekretarom NATO-a kada je srpski predsednik poručio da na Severu postoji „nova generacija klinaca koji neće da trpe teror“, ali i da to „nema više veze ni sa njim, ni sa Jansom Stoltenbergom“.

Grafite „Ne brinite, tu smo – Severna Brigada“ novinari KoSSeva uočili su na mitrovičkom šetalištu, na zidovima zgrada, kao i na trotoaru u glavnoj ulici na više mesta.

Na pojedinim grafitima je uz „Ne brinite, tu smo – Severna Brigada“ ispisana i reč „Čekamo“.

Pre više od mesec dana na ulicama Kosovske Mitrovice ispisani su i grafiti „Nema predaje – KM ostaje“, a uoči najave kosovske vlade o početku preregistracije srpskih tablica gradova na Kosovu na RKS.

U međuvremenu su tablice RKS oznaka u Kosovskoj Mitrovici prelepljivane stikerima KM i sa srpskim grbom, a krajem jula, odnosno dva dana uoči najavljenog početka sprovođenja odluke kosovske vlade za uklanjanje srpskih tablica, Kosovska Mitrovica je osvanula sa lecima. „Nema predaje, srpska lična karta ostaje“.

Kosovske vlasti najavile su da će 1. septembra započeti sa primenom odluke o preregistraciji na „RKS“, posle jednomesečnog odlaganja iznuđenog nakon intervencije ambasadora SAD, a čemu je prethodilo zaoštravanje situacije na terenu.

Odluka kosovske vlade je 31. jula bila povod za barikade na severu Kosova, nekoliko sati uoči prvobitne najave primene odluke iz Prištine. Srpska strana i dalje tvrdi da odluke o uklanjanju KM tablica, te uvođenju recipročne mere izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za one koji sa srpskim dokumentima ulaze na Kosovo neće prihvatiti. Izvor: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply