Društvo

Kongresmeni SAD o Zapadnom Balkanu: Multietnički region ključan za mir u Evropi

Američki političari naveli kao ključne probleme regiona korupcija, siromaštvo, migracije mladih, korupcija, autokratija, energetska zavisnost od Rusije i sve veći uticaj Kine;

Zajedničko regionalno tržište i Inicijativa Otvoreni Balkan, imaju veliki potencijal da poboljšaju ekonomske uslove na Zapadnom Balkanu, istovremeno promovišući inkluziju i transparentnost

Američki senatori iz Demokratske i Republikanske partije predložili su uvođenje Zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, koji bi, između ostalog, podrazumijevao borbu protiv korupcije i uvođenje sankcija za “destabiluzujuće aktivnosti” u regionu.

U dokumentu američki političari su naveli da su ključni problemi Srbije i regiona siromaštvo, migracije mladih, korupcija, autokratija, energetska zavisnost od Rusije i sve veći uticaj Kine.

Grupa na čelu sa demokratom Džin Šahin i republikancem Rodžerom Vikerom uputili su Kongresu predlog zakona, a kosponzori su demokratski senatori Ričard Durbin, Kris Van Holen, Ben Kardin i Kris Marfi i republikanski senator Tom Tilis. U dokumentu se ističe da šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) čine pluralistički, multietnički region u srcu Evrope koji je ključan za evropski mir, stabilnost i prosperitet.

“Nastavak mira, stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu direktno je vezan za mogućnosti demokratskog i ekonomskog napretka stavovnika tih šest zemalja. U zajedničkom interesu SAD i tih šest zemalja Zapadnog Balkana je promovisanje stabilnog i održivog ekonomskog rasta i razvoja u regionu. Reforme i integracije sa Evropskom unijom, koje vode zemlje u regionu, dovele su do značajnog demokratskog i ekonomskog napretka. Uprkos ekonomskom napretku, stopa siromaštva i nezaposlenosti na Zapadnom Balkanu i dalje je veća nego u susednim zemljama Evropske unije. Iseljavanje, posebno mladih, utiče na demografiju u svakoj zemljia, što je rezultiralo negativnim rastom stanovništva u svih šest država”, ističu senatori u predlogu zakona.

Navode da je stvaranje prijatnog okruženja za ulaganje i stvaranje mogućnosti za veće zapošljavanje na Zapadnom Balkanu, posebno za mlade, najbolji način za podsticanje ekonomskog razvoja i da se tako podstiče šire učešće u političko procesu.

“Postojeći regionalni ekonomski napori, kao što su zajedničko regionalno tržište i inicijativa za Otvoreni Balkan, imaju veliki potencijal da poboljšaju ekonomske uslove na Zapadnom Balkanu, istovremeno promovišući inkluziju i transparentnost. Ministarstvo trgovine, preko svoje službe za spoljnu trgovinu, igra važnu ulogu u promovisanju i stvaranju mogućnosti za trgovinu i investicije Sjedinjenih Američkih Država”, naglašavaju oni.

Kongresmeni upozoravaju da korupcija nastavlja da muči region i predstavlja jednu od najvećih prepreka daljem ekonomskom i političkom razvoju.

“Kampanje dezinformacija na Zapadnom Balkanu ugrožavaju kredibilitet demokratskih institucija, integritet nacionalnih izbora i odgovor na epidemiju koronavirusa. Korupcija i dezinformacije se šire u političkim okruženjima obeleženim autokratskom kontrolom. Zavisnost od ruskih izvora prirodnog gasa za zemlje Zapadnog Balkana vezuje njihove ekonomije i politiku za Rusku Federaciju i koči njihove težnje za evropskim integracijama. Oslanjanje Zapadnog Balkana na fosilna goriva, kao izvore energije, nanosi štetu životnoj sredini i ljudskom zdravlju, a istovremeno koči ekonomski razvoj u regionu. Smanjenje zavisnosti Zapadnog Balkana od ruskog prirodnog gasa i fosilnih goriva je u nacionalnom interesu Sjedinjenih Američkih Država. Sve veći uticaj Kine na Zapadnom Balkanu takođe bi mogao imati štetan uticaj na stratešku konkurenciju, demokratiju i ekonomsku integraciju sa Evropom”, navode kongresmeni, a prenosi Nova.rs, foto:skrinsot

Categories: Društvo

Leave a Reply