Društvo

Episkop Siluan: Evroprajdu reći – molitveno NE!

Episkop australijsko-novozelandski g. Siluan služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u Kabramati u Nedelju 9. po Duhovima, na praznik Svetih mučenika Makaveja i tom prilikom je u besedi naglasio da treba da čuvamo ono što nas čini decom Božijom i da u burnom moru uvek plovimo Hristovim putem.

„Ma koliko nam govorili, ma kako moderno i humano izgledalo – to što nam se servira treba uvek uporediti sa Hristom, sa Njegovom jevanđeljskom naukom”, kazao je Vladika Siluan i nastavio osvrnuvši se na predstojeći tkz. „Evroprajd”:

„Postoji ono večno čega se ne smemo odreći… Mi, ovde u Australiji, treba da se trudimo i da hodimo putem Isusa Hrista, da se držimo Gospoda Isusa Hrista, ma kako to teško bilo i ma šta nam govorili, ma koliko moderno i humano izgledalo. Sve što nam se servira uvek uporediti sa Hristom i njegovom jevanđeljskom naukom! Ako se to protivi Jevanđelju i istini Božjoj, onda to izbaciti. Tako i ovo što je našlo srpski narod, ovo je ispit, kosovski, lazarevski ispit stavljen pred srpski narod: da li za maleno carstvo, ovozemaljsko, prolazno, da li dušu prodati, prodati narodnu dušu i dozvoliti da se skrnavi svetinja, našega grada Beograda, naše zemlje, naših oltara, naših bogoslovija, naših manastira… Treba reći ne! Molitveno ne!“

„Nikakvom agresijom, nasiljem već molitvom, šetnjom, litijom, zato što treba da zagrlimo svakog čoveka, pa i te ljude koji su u grehu, u toj slabosti, u toj pošasti. Ali treba da osudimo taj greh, tu slabost, pošast. Ne da je prihvatimo kao nešto legitimno, kao nešto moderno, prihvatljivo i dobro za našu zemlju.

Molimo se da Gospod umudri naše vladare, da Gospod ukrepi Crkvu svoju i narod svoj, da ispovedimo istinu Hristovu u ljubavi i saosećanju i milosti. Da privolimo svakog ranjenog i napaćenog, svakog onog koji se bori sa svojim grehom, ali – da osudimo ono što nije dobro, što je greh“, rekao je Episkop australijsko-novozelandski g. Siluan, a prenosi Slovo ljubve.

Categories: Društvo

Leave a Reply