Društvo

PROHOR PČINJSKI: Proslava Ilindena – Pendarovski i Selaković u manastiru

Posle tačno 18 godina, delegacija iz Severne Makedonije predvođena predsednikom posetila je na Ilinden manastir Prohor Pčinjski. Ovaj dan najveći je državni praznik u toj zemlji, jer se upravo Ilinden i zasedanje ASNOM-a 1944. u prostoru manastira smatraju začetkom državnosti i jezika. Spomen soba izgorela je u požaru 2014. godine i nije obnovljena, a makedonski predsednik Stevo Pendarovski rekao je da je dogovoreno formiranje radne grupe i da je moguća njena obnova. Državnu delegaciju Severne Makedonije predvodi predsednik Stevo Pendarovski, koji je položio vence i cveće kraj spomen česme Prohoru Pčinjskom. Dve delegacije su obišle konake manastira i crkvu, a potom su kratko razgovarati. To je prva zvanična poseta posle osamnaest godina na proslavi Ilindana u manastiru Prohor Pčinjski.

U znak zahvalnosti za organizovanje 950. godišnjice manastira, orden Prohora Pčinjskog danas je dobio ministar Selaković i predstavnici BIA.“To svedoči i politiku Srbije koja jeste opredeljenja za jačanje politike dobrosusedstva, saradnje i zajedničkog života sa svojim susedima. Dakle, kao što je to u okviru inicijative Otvoreni Balkan, koju je predsednik Vučić inicirao sa predsednicima vlada Severne Makedonije i Albanije, tako se trudimo da pokažemo koliko je duh tolerancije i prijateljstva nešto što će uvek nadjačavati duh netolerancije i neprijateljstava“, izjavio je Selaković.

Ilindan je značajan datum za Severnu Makedoniju, jer je 1903. godine na današnji dan bio podignut ustanak protiv osmanlijske vlasti, a 1944. godine je održano prvo zasedanje ASNOM-a.

Manastir Sveti Prohor Pčinjski podignut je u 11. veku. Sagradio da je vizanstijski car Diogen, u znak zahvalnosti Prohoru Pčinjskom, koji mu je prorekao da će biti car. Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije, ugostio je u manastiru Sveti Prohor Pčinjski predsednika Severne Makedonije Stevu Pendarovskog, koji povodom Ilindana, koji se u Severnoj Makedoniji obeležava kao Dan Republike, predvodi državno-crkvenu delegaciju te zemlje.

Obeležavanje Ilindena u Prohoru Pčinjskom počelo je svetom liturgijom, koju su prvi put nakon mnogo godina služili srpski i makedonski sveštenici.

Državnu delegaciju Severne Makedonije predvodi predsednik Stevo Pendarovski, koji je položio vence i cveće kraj spomen česme Prohoru Pčinjskom. 

Dve delegacije obilaze konake manastira i crkvu, a potom će kratko razgovarati. To je prva zvanična poseta posle osamnaest godina na proslavi Ilindana u manastiru Prohor Pčinjski.

U znak zahvalnosti za organizovanje 950. godišnjice manastira, orden Prohora Pčinjskog danas je dobio ministar Selaković i predstavnici BIA.

„To svedoči i politiku Srbije koja jeste opredeljenja za jačanje politike dobrosusedstva, saradnje i zajedničkog života sa svojim susedima. Dakle, kao što je to u okviru inicijative Otvoreni Balkan, koju je predsednik Vučić inicirao sa predsednicima vlada Severne Makedonije i Albanije, tako se trudimo da pokažemo koliko je duh tolerancije i prijateljstva nešto što će uvek nadjačavati duh netolerancije i neprijateljstava“, izjavio je Selaković.

Ilindan je značajan datum za Severnu Makedoniju, jer je 1903. godine na današnji dan bio podignut ustanak protiv osmanlijske vlasti, a 1944. godine je održano prvo zasedanje ASNOM-a. Manastir Sveti Prohor Pčinjski podignut je u 11. veku. Sagradio da je vizanstijski car Diogen, u znak zahvalnosti Prohoru Pčinjskom, koji mu je prorekao da će biti car. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply