Društvo

Patrijarh srpski Porfirije osveštao hram apostola Petra i Pavla u Smiljanu 

Patrijarh srpski Porfirije osveštao je u Smiljanu kod Gospića, rodnom mestu Nikole Tesle, crkvu iz 17. veka, u kojoj je sveštenik bio Milutin Tesla, otac Nikole Tesle, i gde je slavni naučnik bio kršten 1856. godine.

Patrijarh je rekao da je danas osveštan hram svetih apostola Petra i Pavla na mestu koje su Srbi, od kada su 1600 i neke godine došli u ličke krajeve, odredili za „mesto molitve, mira, ljubavi i sabiranja, susretanja s Bogom i međusobno, da bi našli mir u Hristu, mir u sebi i među sobom“. Porfirije je rekao da su „ustaše htele da eliminišu ovo mesto pa je hram 1941. bio porušen, pa je 1986. bio obnovljen, pa 90-ih devastiran, pa je sada obnovljen, sazidan na mestu na kom je u 17. veku bila podignuta prva crkva”.

Podsetio je okupljene da je to crkva u kojoj je bio kršten Nikola Tesla, koji je uz svoj dar, ali i ogroman trud i napor, učinio puno toga na čemu mu je danas zahvalno čitavo čovečanstvo.

Patrijarh je pritom rekao da Tesla nikada nije zaboravio kraj iz kojeg je potekao te da nije zaboravio ni svoju pravoslavnu veru, veru svoje majke, oca i ujaka, koji je bio pravoslavni mitropolit sarajevski.

Poruku mira poslao je Porfirije preko dva apostola, Petra i Pavla, koji su se razlikovali po obrazovanju, “ali su imali veru po kojoj nije bolji onaj koji je učen i bogat, i nije bolji siromašan od bogatoga ili onaj koji ima vlast od onoga koji je nema i obrnuto”.

“Ovaj nas hram na to poziva, na veru u Hrista, na ljubav prema njemu i da se ugledamo na primer apostola Petra i Pavla, da se okupljamo u miru, u ljubavi, u radosti”, kazao je Porfirije dodavši da je “Bog otac svih i svi su ljudi braća”.

U izjavi novinarima Porfirije je istakao da nije prvi put u Smiljanu i raduje se što je služio liturgiju, jer „uvek ga raduje kada posvećuje crkve, pošto su to mjesta sabiranja“.

Na pitanje je li zadovoljan zajedništvom u Hrvatskoj patrijarh je odgovorio kako “uvek i na svakom mestu može i treba bolje, uvek se treba truditi da svakoga dana činimo sve više i sve bolje, bilo gde da smo, u Hrvatskoj ili na nekom drugom mestu“.

Pre odlaska Porfirije se družio s vernicima iz svih krajeva Hrvatske koji su došli u Smiljan. Izvor-foto:SPC Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply